Politika Vojna na Ukrajine 04. marec 2022

Ivan Mikloš Musíme okamžite zastaviť ropu a plyn z Ruska. Iné riešenie neexistuje

Michal Magušin
Michal Magušin

Podľa bývalého poradcu ukrajinskej vlády je potrebné okamžite zastaviť odber ropy a plynu z Ruska, aby sme pomohli Putinovmu koncu.

Podľa bývalého poradcu ukrajinskej vlády je potrebné okamžite zastaviť odber ropy a plynu z Ruska, aby sme pomohli Putinovmu koncu.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Michal Magušin

Musíme okamžite zastaviť ropu a plyn z Ruska. Iné riešenie neexistuje

Bývalý vicepremiér, minister financií a poradca ukrajinskej vlády pre reformy Ivan Mikloš si myslí, že slobodný svet musí voči Rusku prijať ešte omnoho tvrdšie sankcie ako doteraz.

Mikloš tvrdí, že jediným skutočným riešením vojny na Ukrajine je odstavenie Putina od moci. To však musia urobiť samotní Rusi, a aby si uvedomili vážnosť situácie a fakt, že Putin poškodzuje aj ich krajinu, musíme okamžite zastaviť dovoz ruského plynu a ropy i vypnutie všetkých ruských bánk zo SWIFT-u.

Putin zrejme vyhlási stanné právo

Ivan Mikloš v rozhovore pre Postoj TV, ktorý v plnom rozsahu uverejníme v nedeľu, hovorí, že pri aktuálnych správach o horiacej jadrovej elektrárni Záporožie cíti aj on osobne strach.

„Bojím sa, ale strach nás nesmie paralyzovať, nesmie znížiť našu akcieschopnosť a musíme urobiť všetko preto, aby sa to zastavilo.

Lenže zastaviť to môžu len Rusi. Preto musia byť sankcie oveľa tvrdšie. Som presvedčený, že už dnes je nevyhnutné, aby sme prestali Putinovi platiť za ropu a plyn. Aby sme dnes prestali voziť do Európy jeho plyn a ropu. Konzultoval som to aj s ľuďmi z energetiky a ustáli by sme to. Našťastie, sme na konci vykurovacej sezóny. Znamenalo by to zvýšenie cien, ale nešlo by o rádovo vyššie ceny. Ruskú ekonomiku by to však okamžite položilo na kolená.

Rusi pred dvoma dňami zvýšili objem plynu, ktorý k nám prúdi. Robia to preto, lebo nemajú peniaze. Zúfalo potrebujú doláre a eurá, lebo doteraz najúčinnejšími sankciami bolo zablokovanie devízových rezerv Ruskej centrálnej banky,“ dodáva exminister financií z Dzurindových vlád.

„Musíme zastaviť plyn z Ruska. A musíme okrem tohto kľúčového opatrenia urobiť aj ďalšie kroky, aby Rusi zastavili Putina. Rusi zrejme 4. marca vyhlásia stanné právo. Keď však vyhlásia stanné právo, tak ťažko budú ľuďom vysvetľovať, že ‚všetko ide podľa plánu‘ a ‚špeciálna operácia‘ sa darí. Putina nemôže zastaviť nikto iný než Rusi.“

Aj bežní Rusi už vidia, že sa niečo deje

Kto by však mal Putina zastaviť? Vplyvní oligarchovia, ktorí sa boja o svoje majetky, alebo dôležité postavy z Putinovho najužšieho okruhu spolupracovníkov, alebo by to mali byť obyčajní ľudia, masovo protestujúci na námestiach?

Ivan Mikloš jednoznačnú odpoveď na túto otázku nepozná, ale tvrdí, že sú potrebné aj masové protesty a aj nespokojnosť bežných ľudí, ktorí sú „ohlupovaní“ propagandou. „Aj bežní ľudia však už vidia, že sa niečo deje. Včera vzali masovým útokom Ikeu, lebo bola otvorená posledný deň. Vidia, že rastú ceny. Vidia, že si nemôžu ruble zmeniť za eurá či doláre, a ak áno, tak za vysokú prirážku.“

„Ukrajina nakoniec vstane z popola a v obnove jej bude pomáhať celý svet. Ukrajina sa z toho dostane. Ale toto môže byť koniec Ruska.“Zdieľať

„Neviem, či sa zmena dosiahne masovými demonštráciami zdola, alebo pučom zhora. Ale nemusia to byť nespokojní oligarchovia, ktorí prišli o svoje jachty. Môžu to byť pokojne aj ľudia z Putinovho okruhu, ktorí si uvedomujú, že on ničí aj Rusko. Že on zničí ich krajinu. Pokojne to môžu byť ruskí vlastenci, ktorí sa môžu dostať do jeho blízkosti a zlikvidovať ho, lebo on ničí všetko – Ukrajinu aj Rusko.

Ukrajina nakoniec vstane z popola a v obnove jej bude pomáhať celý svet. Ukrajina sa z toho dostane. Ale toto môže byť koniec Ruska,“ konštatuje Ivan Mikloš, poukazujúc na úpadkovú perspektívu tejto veľmoci v kontraste s rastúcou susednou Čínou so stúpajúcimi ambíciami.

„Skutočné riešenie vojny na Ukrajine je odstavenie Putina od moci. Kým bude pri moci, tak nevidím žiadny, ani teoretický prienik množín, ktorý by dával priestor na kompromis. Svet musí odstaveniu Putina pomôcť. Prvým krokom je zastavenie dovozu ruského plynu a ropy. Garantujem vám, že potom ruská ekonomika kľakne v priebehu niekoľkých dní. Ona kľakne aj tak, len to bude trvať omnoho dlhšie. Zastavenie dovozu ropy a plynu bude mať drastický dosah na všetkých Rusov a to spôsobí obrovský tlak na Putina. Iné riešenie, žiaľbohu, neexistuje.“

Ivan Mikloš si myslí, že vývoj rusko-ukrajinského konfliktu v zásade závisí od toho, či ukrajinská armáda vydrží dlhšie ako ruská ekonomika. Práve preto je nesmierne dôležité, aby Západ okamžite zastavil dovoz ruského plynu. „A nielen to. Ukrajinskej armáde treba čo najviac pomôcť zbraňami, treba umožniť ľuďom zo zahraničia, ktorí chcú bojovať, aby bojovali. A treba urobiť všetko preto, aby sa bežní Rusi dostali k informáciám.“

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0