Svet kresťanstva Vatikánska sedma 15. apríl 2022

Vatikánska sedma Veľkonočné sviatky nám ukazujú, prečo je kresťanstvo výnimočným náboženstvom

Imrich Gazda
Imrich Gazda

Týždenný súhrn diania v kresťanskom svete od vedúceho redaktora Sveta kresťanstva Imricha Gazdu.

Týždenný súhrn diania v kresťanskom svete od vedúceho redaktora Sveta kresťanstva Imricha Gazdu.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Veľkonočné sviatky nám ukazujú, prečo je kresťanstvo výnimočným náboženstvom
Ilustračné foto - TASR/Lukáš Grinaj

V aktuálnom súhrne sa dozviete:

  • čím sa kresťanstvo líši od iných náboženstiev,  
  • že najvyšší cirkevní predstavitelia vyzvali Rusko a Ukrajinu na veľkonočné prímerie,
  • čo si cez Veľkú noc pozrieť v televízii.

Po troch rokoch opäť môžeme prežívať tradičné veľkonočné sviatky spojené s návštevou kostolov.

Aj keď jedným dychom treba dodať, že sa to, žiaľ, nedá povedať o našich východných susedoch.

Krvavá vojna na Ukrajine nám ukazuje, aké malicherné a umelé sú spory, ktoré medzi sebou neraz úplne zbytočne vedieme. V rodine, obci, štáte, cirkvi...

Hoci by bolo naivné mať rozprávkové očakávania, že od zajtra bude všetko ináč, prebiehajúce veľkonočné sviatky nám predsa len ponúkajú možnosť, aby sa aspoň čosi zmenilo k lepšiemu. Napríklad my sami.

Kresťanstvo ako náboženstvo milosti. Počas veľkopiatkových obradov v Bazilike svätého Petra predstúpi pred liturgické zhromaždenie i divákov po celom svete 87-ročný pápežský kazateľ Raniero Cantalamessa, aby opäť po roku predniesol svoju homíliu.

Kapucín, ktorého do služby kazateľa Pápežského domu povolal ešte pápež Ján Pavol II. v roku 1980 a pápež František ho v roku 2020 povýšil do kardinálskeho stavu, hovorí, že kresťanstvo je výnimočné tým, že je náboženstvom milosti.

„Každé náboženstvo alebo náboženská filozofia sa začína tým, že ľuďom povie, čo majú robiť, aby boli spasení,“ uvažuje páter Raniero v knihe rozhovorov, ktorá pod názvom Chlapec, ktorý nosil vodu (SSV, 2017) vyšla aj v slovenčine.

„Môžu to byť intelektuálne špekulácie alebo asketické cvičenia, ale schéma je vždy tá istá: spásu možno získať na konci takéhoto putovania. Kresťanstvo sa však nezačína tým, že hovorí ľuďom, čo majú robiť pre svoju spásu. Začína sa tým, čo všetko už pre ich spásu urobil Boh v Kristovi. Začína sa darom, nie povinnosťou.“


Pápežský kazateľ Raniero Cantalamessa. Foto: TASR/AP

Nemusíme, chceme. Udalosti veľkonočného trojdnia nám každoročne pripomínajú, že sme si nezaslúžili nič, no dostali sme všetko. A to len vďaka tomu, že „toho, ktorý nepoznal hriech, za nás urobil hriechom...“ (2 Kor 5, 21).

Veríme a žijeme v súlade s Božími prikázaniami nie preto, že musíme, ale preto, že je to najprirodzenejší a najpríťažlivejší prejav vďačnosti za dar, ktorý sme dostali.

História nám ponúka množstvo dôkazov, že zákony a štruktúry nedokážu zmeniť človeka. Človek však dokáže zmeniť oboje.

A čo dokáže zmeniť človeka? Jedine Boh. Presnejšie, osobné stretnutie s osobou Ježiša Krista.

S osobou toho, ktorého apoštoli Peter a Ján vo veľkonočné ráno hľadali v hrobe, ktorý ostal prázdny.

Aby sme my boli plní. Veľkonočnej radosti a túžby po zmene. Seba a potom aj tých druhých.

Ďalšie udalosti v skratke

KBS neprijala žiadne osobitné usmernenia k sláveniu veľkonočných bohoslužieb. „Je však zrejmé, že treba zachovávať obozretnosť a brať ohľad na zraniteľných,“ uviedol hovorca Martin Kramara.

Predsedovia Komisie biskupských konferencií EÚ Jean-Claude Hollerich a Konferencie európskych cirkví Christian Krieger vyzvali na veľkonočné prímerie na Ukrajine. Podobnú výzvu Putinovi a Zelenskému adresoval aj pápež František. 

Pápež František pred začiatkom veľkonočných sviatkov navštívil emeritného pápeža Benedikta XVI., aby mu zablahoželal k 95. narodeninám, ktoré oslávi na Bielu sobotu.


Kajúcnici z bratstva Santa Veracruz nesú kríž počas tradičnej predveľkonočnej procesie v španielskej Calahorre. Foto: TASR/AP/Alvaro Barrientos

Dianie na Ukrajine poznačilo aj prípravy krížovej cesty v Koloseu. Hlave Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi Sviatoslavovi Ševčukovi sa nepozdáva, že kríž majú spolu niesť ruská a ukrajinská rodina.

Ruskí vojaci údajne zničili rímskokatolícky kňazský seminár pri Kyjeve. Podľa všetkého ukradli aj kalich Jána Pavla II.

Viac ako 70 biskupov z celého sveta zverejnilo list, v ktorom varujú nemeckých biskupov, že rozsiahle zmeny v cirkevnom učení v rámci nemeckej synodálnej cesty môžu viesť ku schizme. 

V Sýrsko-malabarskej cirkvi kulminuje spor o formu slávenia liturgie. Do diania v druhej najväčšej východnej katolíckej cirkvi musel vstúpiť samotný pápež.

Nenechajte si ujsť

Filmová bodka

Veľkonočné sviatky každý rok ponúkajú pretlak náboženského vysielania. Liturgické prenosy bohato dopĺňajú filmy – hrané i dokumentárne. Tento rok stoja za pozornosť dve premiéry, ktoré prinesie RTVS.

Na Veľký piatok Jednotka o 20.30 hod. uvedie film Chiara Lubichová (v talianskom origináli L'amore vince tutto – Nad všetkým zvíťazí láska) o známej zakladateľke Hnutia fokoláre.

Jej povolanie k budovaniu zjednoteného sveta sa zrodilo v severotalianskom meste Trident uprostred bombardovania počas druhej svetovej vojny. Človeku pritom nevdojak napadá myšlienka či skôr túžba, aby podobné nečakané ovocie prinieslo aj súčasné vojnové besnenie.

Jedinečným je aj dokumentárny film Monsterproces, ktorý bude vysielať Dvojka na Veľkonočný utorok o 21.00 hod. Autorská dvojica Matúš Demko – Jakub Krška v ňom zachytáva prípravu, priebeh a dôsledky justičného procesu, v ktorom komunisti v januári 1951 odsúdili na dlhoročné tresty biskupov Vojtaššáka, Buzalku a Gojdiča.

Vo filme – okrem iného – po prvýkrát zaznejú úryvky z objaveného audiozáznamu súdneho pojednávania s hlasmi súdeného biskupa Vojtaššáka, sudcu Bedrnu a prokurátora Feješa.

V mene celej redakcie Sveta kresťanstva vám želám milostiplné veľkonočné sviatky!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0