Blog 08. august 2022

Prečo budem najbližšie voliť Oľano a krúžkovať Matoviča

Igor Kossaczký
Igor Kossaczký
Najprv objasním prečo píšem tento článok: lebo som si na svoje prekvapenie bohužiaľ ešte žiadny podobný článok neprečítal. Tak ho asi musím napísať ja.
Najprv objasním prečo píšem tento článok: lebo som si na svoje prekvapenie bohužiaľ ešte žiadny podobný článok neprečítal. Tak ho asi musím napísať ja.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Igor Kossaczký

Prečo budem najbližšie voliť Oľano a krúžkovať Matoviča

V názorovej bubline s ktorou mám prevažne kontakt ľudia uvažujú okrem volenia Oľano ešte o SaS, KDH a PS (pre stručnosť vynechajme malé či polo-existujúce strany Spolu, Za ľudí a Aliancia). Ostatné strany sú tak pochybné či rovno prepletené s organizovaným zločinom že o nich nemá zmysel uvažovať. Pozrime sa teda čo tieto strany reprezentujú v jednotlivých pre Slovensko dôležitých témach.

Boj proti zločineckým praktikám v politike: neexistuje strana ktorá by v boji proti organizovanému zločinu na štátnej úrovni urobila niekedy v histórií aspoň zlomok toho čo Oľano. Pred niekoľkými rokmi by málokto veril že existuje šanca na trestné stíhanie Fica a Kaliňáka. Nikam ani náznakom blízko to nedotiahlo KDH, SDK a SDKÚ v boji proti Mečiarovi. Asi chýbala vôľa, alebo odvaha, prípadne existovali rôzne prepojenia (zrejme aj vďaka širokým členským základniam týchto strán). Tiež treba povedať že takto ďaleko by to Oľano nikdy nedotiahlo bez Igora Matoviča. Dobre to vidieť aj v článku Mareka Vagoviča: Bödör a Fico nepotrebovali zastaviť Sulíka, KDH ani progresívcov. Skutočne sa obávali práve Matoviča, a to najmä kvôli jeho nekompromisným postojom ktoré mnohých na Slovensku dráždia. Nuž voliť Matoviča je najlepšia voľba, a nevidím dôvod myslieť si že KDH vie priniesť nejakú hodnotu v tomto smere, ale čo PS a SaS? Tieto strany sú z porovnávanej štvorice jednoznačne najhoršou voľbou, keďže je veľká šanca že už po voľbách budú pracovať na rehabilitácií polovice Smeru v spoločnej vláde. Čo mimochodom ukazuje aj čo si treba myslieť o médiách ktoré tieto strany do koalície so “Smerom 2” tlačia.

Vojna na Ukrajine: Slovensko podniklo vďaka Oľano správne kroky: Naď daroval Ukrajine S-300, Heger navštívil Zelenského v Kyjeve a Matovič vyhradil financie pre utečencov. KDH a PS by azda tiež vedeli zaujať správny postoj, s Pellegrinim to však bude ťažšie: výsledok môžme očakávať niekde medzi vlažnou a vyslovene Orbánovskou podporou Ukrajiny. Ešte väčšie obavy treba mať pri Sulíkovi, ktorý bol rýchlo ochotný pristať na požiadavku platiť za plyn v rubľoch, za čo aj zožal pozitívny ohlas v ruských médiách. Takýto benevolentný postoj k ruským požiadavkam neprejavili ani tie diplomatickejšie a v podpore nášho východného suseda s prepáčením pribrzdenejšie západné štáty.

Podpora rodiny: Matovič (zatiaľ takmer) presadil 200 Euro na dieťa. Opatrenie, ktoré by sa malo pozdávať asi všetkým: progresívcom, keďže ide o štandard v západných sociálnych demokraciách a konzervatívcom, pretože ide o podporu rodiny. A samozrejme rodičom, starým rodičom, a potenciálnym budúcim rodičom, a to už len z toho dôvodu, že 200 eur ktoré človek dostane, nebude môcť ukradnúť po budúcich voľbách Fico, alebo druhý fico a.k.a Pellegrini. Namiesto toho však každý vymýšľa tísíc a jeden dôvodov prečo vlastne 200 eur nechce, hoci sa donedávna sťažoval že sa Slováci nemajú ako na západe a že štát pre rodiny nič nerobí. Najkomickejší je tento doublethink pri tých médiách, ktoré pravidelne radi mudrujú o demografií a o rodinných hodnotách. A tiež pri stranách ktoré podporu rodín dajú radi na billboardy ale reálne nikdy nič aspoň vzdialene podobné za mnohé obdobia vo vláde neurobili: KDH. Ide to však aj horšie: Sulík a PS v osobe prezidentky proti podpore rodinám otvorene bojujú.

Ak by som to mal zhodnotiť veľmi zjednodušene, Oľano by malo 3 body, KDH 0 bodov, PS -2 body a SaS -3 body. Je pre mňa úplne nepochopiteľné že tieto fakty mnohí nevidia. Alebo možno aj vidia ale radšej dajú na mediálny bulvár o tom čo kto na facebooku, čo Matovič povedal zle, prečo sa chudáčik Sulík urazil, prečo to alebo hento opatrenie proti korone je príliš alebo naopak príliš málo prísne (vždy v podaní  wanabe "odborníka" s nulovou zodpovednosťnou za svoje výroky a bez možnosti ich akokoľvek v budúcnosti overiť), v ktorom správnom momente mal Heger cestovať do Kyjeva, prečo treba práve vtedy a vtedy otvoriť v pandémií fitko, prečo nezvyšovať daň na lieh, tabak a hazard, či ako inak a "zaručene lepšie" doladiť detaily v podpore rodinám. Mňa však tento typ krčmových rečí vôbec nebaví, ani len ako kratochvíľa vo voľnom čase. Preto sa do ich čítania a analyzovania nebudem zapájať, radšej budem voliť Oľano a krúžkovať Matoviča (ako aj Hegera a Naďa).

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0