Aktuálne 30. september 2022

Cirkev vo Francúzsku začala odškodňovať obete sexuálneho zneužívania

Postoj
Postoj

Finančnú kompenzáciu získalo zatiaľ 23 obetí zneužívania. Žiadosť o odškodnenie podalo už viac ako 1000 obetí.

Finančnú kompenzáciu získalo zatiaľ 23 obetí zneužívania. Žiadosť o odškodnenie podalo už viac ako 1000 obetí.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Cirkev vo Francúzsku začala odškodňovať obete sexuálneho zneužívania
Foto TASR/AP

Francúzska katolícka cirkev vyplatila finančné odškodnenie 23 obetiam sexuálneho zneužívania detí kňazmi alebo inými predstaviteľmi cirkvi, uviedol orgán zodpovedný za schválenie odškodnení. Informovala o tom agentúra AP.

O odškodnenie žiada dohromady viac ako 1000 obetí. Konferencia katolíckych biskupov Francúzska súhlasila s poskytnutím finančných kompenzácii po tom, ako minuloročná správa o zneužívaní odhalila veľký počet prípadov sexuálneho zneužívania detí.

Finančná škála odškodnenia je v rozsahu od 8 000 do 60 000 eur. Podľa riaditeľky orgánu zodpovedného schvaľovanie a vyplácanie odškodného Marie Derain de Vaucressonovej môžu obete získať aj nefinančnú podporu, ako napríklad terapie či stretnutia s predstaviteľmi miestnej cirkvi.

„Potrebujeme čas na to, aby sme si vypočuli ľudí, porozumeli ich situácii a zároveň rešpektovali to, čo chcú povedať, a tiež aby sme sa vyvarovali spusteniu traumy a nevystavovali ich ťažkostiam, keďže je cieľom im pomôcť vyliečiť sa,“ povedala de Vaucressonová.

Výšku kompenzácie určuje séria kritérií. Zisťujú tiež počty prípadov a trvanie sexuálneho zneužívania, vek obete v danom čase či pretrvávajúce následky zneužívania.

Francúzska cirkev eviduje v rokoch 1950 – 2020 približne 216-tisíc prípadov pohlavného zneužívania maloletých cirkevnými predstaviteľmi. Ak sa k obetiam zneužívania za sedem desaťročí započítajú aj obete činov, ktorých sa dopustili laickí členovia cirkvi, ako sú učitelia v katolíckych školách, ich počet sa zvýši na 330 000.

„Katolícka cirkev prejavovala až do roku 2000 hlbokú a dokonca krutú ľahostajnosť voči obetiam,“ uviedol Jean-Marc Sauvé, predseda komisie, ktorá pripravovala štúdiu o zneužívaniach.

Nezávislú komisiu zriadila v roku 2018 francúzska katolícka cirkev v reakcii na množstvo škandálov, ktoré otriasli cirkvou nielen vo Francúzsku, ale aj vo svete. Pozostávala z 22 právnikov, lekárov, historikov, sociológov a teológov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0