Spoločnosť 08. december 2022

Vianočný darček pre našich najbližších Špeciálne vydanie k 30 rokom samostatného Slovenska

Martin Hanus
Martin Hanus

Postoj je nezávislý a silný len vďaka pravidelným podporovateľom. Pridajte sa k nám aj vy a špeciálne vydanie pošleme aj vám. 

Postoj je nezávislý a silný len vďaka pravidelným podporovateľom. Pridajte sa k nám aj vy a špeciálne vydanie pošleme aj vám. 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Hanus

Špeciálne vydanie k 30 rokom samostatného Slovenska

Ako je už našou tradíciou, aj tento rok sme pre podporovateľov pripravili tlačené vianočné vydanie Postoja.   

Je o niečo rozsiahlejšie než po minulé roky, iné je aj v tom, že tentoraz ho venujeme najmä jednej dôležitej téme.  

O takomto čase pred 30 rokmi odbíjali posledné dni Československa a my sme začali s budovaním nového štátu. 

Na viac ako 60 stranách prinášame analýzy, rozhovory, historické profily aj hodnotenia, v čom je Slovensko úspešným príbehom, čo sa za tie tri desaťročia podarilo a, naopak, prečo a v akých oblastiach naďalej zaostávame za Čechmi, ale aj za vlastnými očakávaniami.

A keďže užitočným kritériom na hodnotenie je vzájomné porovnávanie, pozreli sme sa na seba nielen vlastnou, ale aj českou optikou. 

Skvelý český novinár a právnik Tomáš Němeček, ktorý je aj vďaka rodinnému zázemiu znalcom slovenských pomerov, v rozhovore analyzuje, prečo spoločný štát Čechov a Slovákov nebol udržateľný a ako sa aj po desaťročiach líši naša politika, médiá či justícia. 

Dana Hamplová, profesorka sociológie z Karlovej univerzity, hovorí, prečo napriek všetkým otrasom ostalo manželstvo v našom priestore ako ideál, a tiež vysvetľuje, prečo české aj slovenské ženy – na rozdiel od žien v iných európskych štátoch – aj napriek rastúcemu protitlaku naďalej spája presvedčenie, že matka má byť prvé roky s dieťaťom doma. 

V špeciálnom čísle nájdete aj ďalšie texty, napríklad esej významného spisovateľa a diplomata Antona Hykischa alebo pozoruhodný profil prehliadanej postavy slovenského národného hnutia z 19. storočia – Štefana Marka Daxnera. 

Tím Sveta kresťanstva pripravil osem strán, ako sa posledných 30 rokov zmenila slovenská cirkev. O tom, v čom obstála a kde sa dopustila chýb, hovoria aj kňaz Marián Gavenda a bývalý politik František Mikloško. 

Toto tlačené vydanie v najbližších dňoch pošleme rekordnému počtu našich podporovateľov. Keďže Postoj je financovaný dobrovoľným predplatným, je to naše poďakovanie všetkým, vďaka ktorým tento projekt funguje. Bude nám cťou, ak ho budeme môcť poslať aj vám.

Ak sa pridáte dnes, ešte to stihnete a toto špeciálne tlačené vydanie pod stromček zašleme aj vám. 

(Podporujete nás, no neuviedli ste kontaktné údaje? Môžete ich dodatočne doplniť tu a noviny vám zašleme.) 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0