Video a podcast Rozhovory OTVORENE s Michalom Magušinom 13. január 2023

Karol Galek o vysokých cenách elektriny Žiadne „maslo na hlave“ nemám, štát s pomocou zbytočne mešká

Michal Magušin
Michal Magušin

Rozhovor s bývalým štátnym tajomníkom ministerstva hospodárstva Karolom Galekom (SaS) o príčinách a riešeniach problému vysokých cien elektriny.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Michal Magušin

Rozhovor s bývalým štátnym tajomníkom ministerstva hospodárstva Karolom Galekom (SaS) o príčinách a riešeniach problému vysokých cien elektriny.

Karol Galek (SaS) hodnotí snahu dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera vytvoriť v parlamente novú väčšinu s pochybnosťami. „Stále si nie sme istí, či je Eduard Heger naozaj tou osobnosťou, ktorá dáva dohromady novú väčšinu. OĽaNO je rozštiepené a zrejme mu podpisy nedodajú ani všetci ich vlastní poslanci. Je veľmi otázne, nakoľko má Hegerovo zbieranie podpisov na novú väčšinu oprávnenie, aký to má zmysel a ako to dopadne.“

Galek napriek mediálnym špekuláciám o vnútornom rozdelení poslaneckého klubu SaS a napriek úvahám o tom, že Hegerovu novú väčšinu by mohli podporiť napríklad niekoľkí exposlanci poslanci strany Za ľudí, tvrdí, že poslanecký klub sa nakoniec rozhodne jednotne.

Bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva vysvetľuje, že za extrémne vysokými zálohovými faktúrami za elektrinu pre niektorých regulovaných odberateľov je rozhodnutie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. ÚRSO totiž v roku 2022 určil ako referenčné obdobie na nákup elektriny pre dodávateľov mesiace august a september, počas ktorých boli zhodou okolností na trhoch najvyššie ceny elektriny.

Galek pritom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví minulý rok osobne odporúčal, aby referenčné obdobie presunul práve na august/september. Poslanec vysvetľuje, že týmto opatrením dúfali v zmenu situácie na trhoch k lepšiemu a nedalo sa predvídať, ako sa situácia vyvinie.

Za ideálne riešenie súčasných problémov s niekoľkonásobne navýšenými faktúrami za elektrinu Galek považuje využitie podporných schém, ktoré štát využil už minulý rok. Prekvapuje ho, že napriek všetkým dostupným prostriedkom minister hospodárstva doteraz spomínané mechanizmy neuplatnil. Na margo ministra Karla Hirmana, ktorý je na dovolenke v zahraničí, Galek hovorí, že by viac už ministrom nemal byť – nie však pre dovolenku, ale preto, že nedostatočne pripravil finančné kompenzácie pre dodávateľov elektriny.

Celý rozhovor si môžete pozrieť vo videu na Postoj TV alebo vypočuť vo forme podcastu.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0