Svet kresťanstva Vatikánska sedma 17. marec 2023

Vatikánska sedma Je čas zamyslieť sa, či za nevierou druhých nie sú naše karikatúry Boha

Imrich Gazda
Imrich Gazda

Týždenný súhrn diania v kresťanskom svete od vedúceho redaktora Sveta kresťanstva Imricha Gazdu.

Týždenný súhrn diania v kresťanskom svete od vedúceho redaktora Sveta kresťanstva Imricha Gazdu.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Je čas zamyslieť sa, či za nevierou druhých nie sú naše karikatúry Boha
Ilustračné foto - TASR/Martin Baumann

V aktuálnom súhrne sa dozviete:

  • či si vieru v pravého Boha nezamieňame s modloslužbou,
  • že František nahral svoj prvý „popecast“,
  • o prestrelke medzi Rossom Douthatom a Austenom Ivereighom.

„Podstata viery nespočíva v tom, aby v konečnom dôsledku delila ľudí na dobrých veriacich a zlých ateistov. Viera a neviera majú korene inde...“

Tieto slová pred dvadsiatimi rokmi napísal známy katolícky kňaz a biblista Jozef Leščinský. Vraciam sa k nim nielen preto, že o niekoľko dní si pripomenieme druhé výročie jeho smrti, ale aj pre ich pôstny význam.

Podstatou kresťanstva je metanoia – premena. Dvojnásobne to platí o čase Veľkého pôstu. Táto premena môže mať mnoho podôb – a jednou z nich môže byť aj premena našich nezrelých predstáv o Bohu.

„Prvou príčinou nevery,“ píše Jozef Leščinský, uvažujúc nad jedným z Dostojevského textov, „je nevedomosť voči tomu, čo tvorí podstatu Krista. Táto nevedomosť sa týka tak ateistov, ako aj teistov a dokonca aj kresťanov.“

Vo svojej teologickej eseji Metastázy myslenia, ktorá vyšla v zbierke Perlový náhrdelník, píše ďalej o tom, že aj vysokovzdelané osoby majú neraz o Bohu naivné detské predstavy.

„Ak niektorí z nich tvrdia, že v Boha neveria, skoro vždy sa ich treba spýtať, v akého Boha to vlastne neveria. Často pri tom zistíte, že v takého Boha neveríte ani vy. Práve náboženská nevedomosť je príčinou vytvorenia ,boha na svoj obraz a podobu‘,“ konštatuje zosnulý kňaz.

 

Podobne to vníma aj český kňaz a sociológ Tomáš Halík. „Väčšina ateistov nie je proti Bohu, ale proti takým predstavám Boha, ktoré sú karikatúry,“ povedal pred časom v rozhovore pre .týždeň.

Čo s tým? Práve pôstne obdobie vnútorného očisťovania je určené aj na to, aby sme očistili aj svoje predstavy o Bohu. Ako? Najlepšie pravidelným čítaním Svätého písma, ktoré možno doplniť biblickými komentármi a exegézami. Jeden tip nájdete aj na konci v Knižnej bodke.

Zároveň má byť pôst aj časom spytovania svedomia, či si vieru v pravého Boha nezamieňame s modloslužbou svojej predstave boha a tým neprispievame k upevňovaniu neviery v srdciach „zlých ateistov“.

Aby sa náhodou nestalo, že so svojím falošným zápalom nebudeme svedkami, ale pohrobkami viery.

Ďalšie udalosti v skratke

Konferencia biskupov Slovenska kritizuje návrh zákona o fiduciárnom vyhlásení, ktorý má priniesť viac právnej istoty do riešenia životných situácií nezosobášených a homosexuálnych párov.

Pápež František zverejnil prvý podcast nazvaný „popecast“, hovorí o svojom zvolení na čelo Katolíckej cirkvi aj o vojne na Ukrajine.

Delegáti piateho a posledného plenárneho zhromaždenia Nemeckej synodálnej cesty podporili požehnávanie homozväzkov a vyzvali na ustanovovanie žien za diakonky. Čaká sa na reakciu Vatikánu.

Ukrajinské úrady vyzvali Ukrajinskú pravoslávnu cirkev, aby opustila Kyjevsko-pečerskú lavru, ako aj ďalšie kostoly a kláštory. Proti sa ozval moskovský patriarcha Kirill, rozhodnutie nepriamo kritizoval aj pápež František.

Nikaragujský prezident Daniel Ortega nariadil zatvoriť veľvyslanectvo pri Svätej stolici v Ríme a zároveň vyzval na uzatvorenie veľvyslanectva Svätej stolice v Manague. Stalo sa tak presne rok po vyhostení apoštolského nuncia Waldemara Sommertaga z krajiny a po kritických slovách pápeža na adresu nikaragujského režimu, ktorý prenasleduje opozíciu aj cirkev.

Dohoda medzi Vatikánom a Čínou „nie je najlepšou možnou dohodou“, priznal vatikánsky sekretár pre vzťahy so štátmi Paul Richard Gallagher. Arcibiskup dodal, že diplomati Svätej stolice „rokujú o vylepšení“ dočasnej dohody s Pekingom o menovaní biskupov, ktorá bola prvýkrát podpísaná v roku 2018.

Väčšina obyvateľov USA má k židom, protestantom a katolíkom pozitívny vzťah, vyplýva z prieskumu Pew Research Center. Neutrálny vzťah majú k evanjelikálom, naopak, negatívne vnímajú ateistov, moslimov a mormónov.

O čom píšu vatikanisti (Douthat vs. Ivereigh)

Dekáda rozdelenia pápeža Františka je názov aktuálneho komentára konzervatívneho stĺpčekára denníka New York Times Rossa Douthata.

„V sekulárnej tlači bol už na začiatku vytvorený naratív o veľkom reformátorovi, no keď sa objavili skutočnosti dokazujúce opak, odpoveďou bolo často len decentné mlčanie,“ píše Douthat, podľa ktorého pontifikát, ktorý chcel byť menej autoreferenčný, teda zameraný na seba, priniesol namiesto toho desaťročie ostrých vnútorných sporov a prehlbujúcich sa teologických rozkolov.

Či už plánovane, alebo nie, slovami o „veľkom reformátorovi“ Douthat pošteklil vatikanistu Austena Ivereigha, ktorý je autorom rovnomenného Františkovho životopisu.

„Tento pontifikát skutočne spôsobil rozdelenie: medzi tými, ktorí v ňom vidia Boží prst, a tými, ktorým srdcia zatvrdli pre ich strach zo straty – dokonca až do tej miery, že za zlo považujú aj to, čo je zjavne Božie,“ reagoval Ivereigh na Twitteri.

Nenechajte si ujsť

Knižná bodka

Jedinečná Jeruzalemská Biblia (Dobrá kniha, 2022) vyšla v slovenčine v jubilejnom 10. vydaní. Prekladateľ Anton Botek (1911 – 1992), vychádzajúc z tradície Jeruzalemskej biblickej školy, približuje biblické texty moderným jazykom.

Veľkou prednosťou tohto vydania sú úvody, komentáre či marginálne odkazy – na okraji textu sú umiestnené značky biblických kníh s číslom kapitoly a verša, ktoré odkazujú na iné miesta v Biblii, ktoré reflektujú tú istú udalosť, hovoria o tom istom probléme či uvádzajú rovnaký obraz.

„Moderný jazyk Botekovho prekladu a pomocný aparát Jeruzalemskej Biblie s jeho úvodmi, komentármi a margináliami robia z tohto vydania Svätého písma spoľahlivý zdroj svetla, inšpirácie a duchovného povzbudenia,“ avizuje jezuitské vydavateľstvo Dobrá kniha.

Prajem vám víkend plný vnútorných premien!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0