Svet kresťanstva 03. júl 2011

VATIKÁNSKA SEDMA: Kňazská šesťdesiatka Josepha Knihomoľa

Postoy
V dnešnej Sedme sa pozrieme na priebeh osláv 60. výročia kňazskej vysviacky pápeža Benedikta XVI., ako aj na prekvapivé rozhodnutie amerického miliardára Donalda Trumpa vymeniť pro-choice za pro-life tábor. "Ten slnečný letný deň zostáva nezabudnuteľným vrcholom života. Človek by nemal byť poverčivý...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoy

V dnešnej Sedme sa pozrieme na priebeh osláv 60. výročia kňazskej vysviacky pápeža Benedikta XVI., ako aj na prekvapivé rozhodnutie amerického miliardára Donalda Trumpa vymeniť pro-choice za pro-life tábor. "Ten slnečný letný deň zostáva nezabudnuteľným vrcholom života. Človek by nemal byť poverčivý...

V dnešnej Sedme sa pozrieme na priebeh osláv 60. výročia kňazskej vysviacky pápeža Benedikta XVI., ako aj na prekvapivé rozhodnutie amerického miliardára Donalda Trumpa vymeniť pro-choice za pro-life tábor.

"Ten slnečný letný deň zostáva nezabudnuteľným vrcholom života. Človek by nemal byť poverčivý. No keď v okamihu, ako na mňa starý arcibiskup položil ruky, od hlavného oltára vyletel do lode dómu vtáčik – asi to bol škovránok – a krátko zatrilkoval svoju krátku oslavnú pieseň, bolo to pre mňa ako prísľub zhora: Je to dobre tak, ako to je. Si na správnej ceste," zaspomínal si na deň svojej kňazskej vysviacky v autobiografii Z môjho života (1997, v slovenskom preklade 2005) kardinál Joseph Ratzinger (celý úryvok tu).

Pokoj kyvadlových hodín

Tento týždeň, na slávnosť apoštolov Petra a Pavla, si už ako pápež Benedikt XVI. pripomenul okrúhle 60. výročie. Nejde o bežnú udalosť. Počas slávnostného obedu, ktorý oslávencovi pripravili kardináli, bývalý vatikánsky štátny sekretár Angelo Sodano zdôraznil, že 60. výročie kňazstva naposledy oslavoval v roku 1897 pápež Lev XIII. "Kardináli mu vtedy darovali kyvadlové hodiny s latinským nápisom: horas tibi sonet nisi serenas, nech ti bijú len pokojné hodiny!" povedal vo svojom príhovore dekan kardinálskeho zboru a Benediktovi XVI. poprial rovnako pokojný čas. Ešte predtým pripomenul epizódku so škovránkom s dôvetkom, že aj prítomní kardináli by sa chceli pridať k jeho oslavnej piesni, ale keďže už nie sú najmladší, musia si to odpustiť. Starí páni, z ktorých najmladší ma 58 rokov (nástupca Ratzingera v úrade arcibiskupa Mníchova a Freisingu Reinhard Marx), sa po týchto slovách pustili do smiechu. "Počas uplynulých 60 rokov sa takmer všetko zmenilo," povedal v ďakovnej reči Benedikt XVI., "ale ostala viera v Pána. S jeho pomocou ideme vpred."

Dar za 50 000 eur

Ako dar od kardinálov dostal pápež šek na 50 000 eur, ktoré môže podľa vlastného uváženia využiť pri pomoci chudobným. Dvesto z nich bolo na slávnosť Petra a Pavla pozvaných aj na obed, po ktorom dostali darčekové balíky pripravené Vatikánskou lekárňou a drogériou. Neostalo však len pri tomto dare. Kongregácia pre klérus už dávnejšie vyhlásila, že najlepším darom bude šesťdesiathodinová adorácia pred Sviatosťou oltárnou obetovaná za Benedikta XVI. a nové kňazské povolania. Modlitbový maratón prebehol aj v mnohých slovenských farnostiach.

Pozrite si aj aktuálne články na portáli Svet kresťanstva:
Spomienky Benedikta XVI. na kňazskú vysviacku
Nový spravodajský portál Svätej stolice spustil Benedikt XVI. prostredníctvom iPadu
Redaktorka Markízy cituje “pravoverných” biskupov. TK KBS protestuje
Novým milánskym arcibiskupom je kardinál Angelo Scola

V tieni svojho slávnejšieho brata trochu ostal pápežov o tri roky starší brat Georg, ktorý bol vysvätený v rovnaký deň. Na 29. jún 1951 si zaspomínal pred mikrofónom Vatikánskeho rozhlasu: "Boli sme veľmi rôznorodá skupina. Mnohí boli mladí, napríklad môj brat bol vekom predposledný, avšak boli tam aj starší novokňazi. Bolo to zapríčinené vojnou, ktorá mnohým mladým zabránila v ceste ku kňazstvu," povedal 87-ročný kňaz, ktorý má dodnes odložený svoj prvý ornát a štólu. Zaujímavosťou je, že obaja Ratzingerovia mali v seminári výstižné prezývky: Gerorga prezývali Orgel-Ratz (Ratzinger – organista) a Josepha Bücher-Ratz (Ratzinger – knihomoľ).

Výročie najčítanejšie aj na internete

Ďalšou udalosťou, ktorou žil Vatikán počas uplynulého týždňa, bolo spustenie spravodajského portálu News.va, ktorý na jednom mieste koncentruje spravodajstvo všetkých vatikánskych médií (viac tu). Nová stránka je tiež jedným z darov ku kňazskému výročiu Svätého otca. V priebehu prvých 24 hodín ju navštívilo takmer 258 000 čitateľov z vyše 200 krajín, pričom najčítanejším článkom bol, samozrejme, článok denníka L´Osservatore Romano o výročí vysviacky Benedikta XVI. Spolu si naňho kliklo vyše 16 000 užívateľov.

Miliardár Trump sa stal pro-life

Známy 65-ročný americký miliardár Donald Trump šokoval americkú verejnosť, keď predčasom vyhlásil, že z pozícií pro-choice prechádza na stranu pro-life. Český server Res Claritatis informoval, že Trump deklaroval svoju novú pro-life orientáciu v rozhovore pre televízie FOX a CBS. Konzervatívcom navyše prisľúbil, že bude bojovať proti zdravotníckej reforme prezidenta Baracka Obamu. Podľa Res Claritatis zmenil svoj postoj, keď mu jeho priateľ rozpovedal príbeh o tom, ako nechcel vlastné dieťa: "Keď uzrel svoju podobu v tvári narodeného dieťaťa, uvedomil si, že prežíva najkrajšie chvíle svojho života. To dieťa sa pritom vôbec nemalo narodiť. Keď som počul tento príbeh a mnoho podobných príbehov, stal som sa odporcom potratov."

Trump, známy aj z reality show Učeň, v minulosti podporoval zástancov potratov ako demokratku Hillary Clintonovú či republikánskeho newyorského starostu Rudyho Giulianiho. V roku 1999 pre FOX vyhlásil, že je "úplne pro-choice". Finančný magnát plánoval v roku 2012 kandidovať na amerického prezidenta, ale v máji svoje plány zrušil. V súčasnosti kandidatúru úplne nevylučuje, ak by medzi republikánmi nebol lepší kandidát. Za prezidenta ho podporuje aj arkansaský guvernér, presbyterián Mick Huckabee, ktorý sa taktiež chcel uchádzať o prezidentské kreslo.

Imrich Gazda, Matúš Demko

Foto: Michael Jurkovič

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0