Svet kresťanstva 21. august 2017

Matka, ktorá nezomrela. Prečo vidia všetci Chiaru Corbellu v nebi

Pavol Rábara
Pavol Rábara
Katolícka cirkev má novú celebritu. Ľudia nielen v Taliansku obdivujú hrdinskosť mladej Rimanky a oprávnene. 
Katolícka cirkev má novú celebritu. Ľudia nielen v Taliansku obdivujú hrdinskosť mladej Rimanky a oprávnene. 
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Matka, ktorá nezomrela. Prečo vidia všetci Chiaru Corbellu v nebi
Chiara Corbella Petrillo (Foto: obálka knihy A Witness to Joy)

Keď sa pozriete na jej fotografiu alebo pustíte video s jej svedectvom, hneď vám padnú do oči tie ušľachtilé črty tváre. Také typické pre mnohé Rimanky. No Chiara Corbella Petrillo nebola len fyzicky krásna žena, jej bohatstvo bolo predovšetkým v srdci, ktoré dokázalo milovať výnimočným spôsobom. 

V Rímskej diecéze sa onedlho spustí proces jej blahorečenia. Pritom zomrela len pred piatimi rokmi — ako 28-ročná — na rakovinu, z ktorej by sa zrejme dostala, no musela by potratiť svoje nesmierne vytúžené dieťa.

Nachystajte kalich, ale s úsmevom 

Bolo to obyčajné dievča, veselé, otvorené, duchovne založené. Hrala na husle i klavír. Chváliť Boha za všetko sa naučila od svojej mamy Marie Anselmy, ktorá navštevovala komunitu Obnovy v Duchu Svätom. 

V tínedžerskom veku objavila Chiara františkánsku spiritualitu. Hodnoty ako jednoduchosť, bezhraničná dôvera v Boha a láska ku všetkým a všetkému postupne napĺňajú jej život. Rok obetuje ako dobrovoľníčka v rímskej organizácii Acli, kde sa venuje imigrantom.

Ako 18-ročná stretáva v Medžugorí Enrica. Chodili spolu dokopy šesť rokov, no po štyroch prichádza rozchod, ktorý Chiara veľmi ťažko znáša. Silu na obnovenie vzťahu nájde na jednej duchovnej obnove v Assisi. V meste svätého Františka sa napokon v septembri 2008 s Enricom aj sobáši. To už majú spoločného duchovného vodcu, ktorým je františkán Vito D’Amato. 

Chiara hneď po svadbe otehotnela. Márii, ktorú čakala, však už v ranom štádiu tehotenstva diagnostikovali anencefáliu. Dieťatko sa narodilo, no žilo len pol hodinu. 

O niekoľko mesiacov bola Chiara opäť v druhom stave. Ale aj pri druhom tehotenstve ultrazvuk odhalil problémy. Chlapec, ktorého nosila pod srdcom, nemal nohy. Napriek tomu Enrico a Chiara chceli v tehotenstve pokračovať a úprimne sa tešili na svoje prvé dieťa, hoci mu budú chýbať dolné končatiny. 

Okolo siedmeho mesiaca však ultrazvuk potvrdil okrem absencie nožičiek aj vážne poškodenie zažívacieho ústrojenstva a celkovú nezlučiteľnosť tohto stavu so životom. 

“Aj v tomto prípade sa obaja mladí rodičia s úsmevom na tvári, ktorý som videl a ktorý vychádzal z hlbokej viery, rozhodli sprevádzať malého Dávida až po jeho narodenie pre nebo, ktoré prišlo znovu krátko po pôrode,” spomína rodinný známy Gianluigi De Palo. 

Pripomína aj Dávidkov pohreb, na ktorom sa zúčastnil. “Bolo tam prítomnej toľko viery a krásy, napriek krížu, ktorý museli mladí niesť. Veľký príklad pre mnohé rodiny.” Atmosféra pohrebu bola vskutku neobvyklá. Chiara a Enrico boli oblečení v bielom, spievali. 

Sobáš v Assisi: Chiaru a Enrica sprevádzal fratiškánsky páter Vito D’Amato (Foto: Aleteia.it)

Čoskoro prišlo nové tehotenstvo a s ním nová nádej a radosť. “Všetci, aj my ich priatelia, sme sa tešili na malého Františka a pre nádej, ktorú Chiara a Enrico z neho mali,” dodáva De Palo. 

Navyše, sono ukazovalo, že bábätko je zdravé. Lenže v piatom mesiaci prišiel nový kríž. Tentokrát sa týkal matky, ktorej našli na jazyku malú aftu. Napokon Chiare diagnostikovali vážnu rakovinu jazyka, pomerne zriedkavé ochorenie. 

Chiara stála pred hrozivou dilemou. Buď začne hneď s liečbou a chemoterapiou, ale tým pádom sa môže rozlúčiť s bábätkom. Alebo počká a dieťa donosí, ale vážne tak ohrozí svoj život. 

“Nemôžeme síce premeniť vodu na víno, ale môžeme pripraviť poháre.” Tieto slová sa pripisujú Chiare, ktorá v osudový moment nachystala Bohu kalich, aby ho naplnil až po okraj. 

“Teraz nám dal Boh toto tretie dieťa, Františka, ktorý sa má dobre a onedlho sa narodí. Žiada nás však pokračovať v dôvere v Neho napriek nádoru, ktorý som objavila pred niekoľkými týždnami a ktorý vzbudzuje vo mne veľký strach. Ale pokračujeme vo viere, že Boh aj tentoraz urobí veľké veci,” napísala Chiara.

Jej rozhodnutie odložiť liečbu zachránilo dieťa, no malo fatálne následky pre Chiaru. Rakovina sa medzitým rozšírila do celého tela, dostala sa do očí, mozgu, prsníka, pľúc. 

Chiara priviedla na svet Františka a začína liečbu vrátane chemoterapie. Je ale neskoro. 

Po prepustení z nemocnice jej dávajú lekári pár mesiacov života. Jej rodina zorganizovala púť do Medžugoria. “Videla som v nej istotu večnosti. Nebola vystrašená, mala oči plné svetla, radosti, vďačnosti Bohu. Bola už vzkriesená,” spomína pre magazín Famiglia cristiana Monica, jedna zo 40 účastníčok spomínanej cesty do Hercegoviny.

Máme toľko detí, že neviem ich mená

Zo syna sa Chiara teší jeden rok. “Nepovedzte raz Františkovi, že jeho matka kvôli nemu zomrela, ale že mu jeho mama dala život,” radil františkán Vito D’Amato. 

Svojmu synovi napísali napokon obaja rodičia takýto odkaz: „Z toho mála, čo som pochopila v týchto dňoch, ti môžem iba povedať, že láska je stredom nášho života, pretože sa rodíme z lásky, žijeme pre to, aby sme milovali a nechali sa milovať, a umierame, aby sme poznali Božiu lásku.” 

Chiara Corbella zomrela 13. júna 2012. Pohreb v rímskej farnosti Santa Francesca Romana, blízko Katakomb sv. Domiciána, bol udalosťou. Reportovali o ňom talianske televízie, kázal kardinál, prišli stovky mladých.  

“Mnoho ráz som sa rozprával s Chiarou a Enricom o tom, ako všetky tieto skúšky dokážu zvládať bez hnevu a nepokoja, no oni tvrdili, že len prijímajú vôľu toho, kto nič nerobí náhodou,” píše Gianluigi De Palo.  

Reportáž z pohrebu Chiary 13. júna 2012.

Príbeh Chiary a Enrica sa stal známy ešte za života mladej matky. Manželský pár chodil po farnostiach a rozprával o tom, čo sa v ich živote deje a čo je za tým. Videjká si môžete nájsť na Youtube a ani netreba rozumieť taliančine, aby vás Chiara dojala. 

“Vedz, láska moja, že naša láska plodí ďalšie deti. Máme ich toľko, že si nedokážem zapamätať ich mená,” píše Chiarin manžel Enrico v predhovore knihy Narodili sme sa a už nezomrieme. Chiarin životopis vyšiel aj v slovenčine. 

Enrico svojej žene cez úvod do knihy odkazuje, že je tu svet, ktorý ju zvlášť miluje. “Cítia, že si pri nich, keď trpia, prosia ťa, ako keby si bola už uznaná za svätú,” píše.

Intenzívne volanie po kanonizácii päť rokov po smrti laičky dokazuje obrovskú duchovnú silu, ktorú Chiara svojim príkladom vyburcovala.

Nie nadarmo ju volajú aj nová Gianna Beretta Molla, no v poslednom čase, ako poznamenal taliansky publicista Antonio Socci, sa objavilo viacero podobných duchovných zjavov — mladých žien, vydatých matiek ako Chiara, či už Sudánčanka odsúdená na smrť za svoju vieru Meriam Ibrahim alebo známa kresťanka z Pakistanu Asia Bibi. 

Prečo sa objavili a čo nám majú povedať? Takto to vidí Chiarin Enrico: 

“Bolo nevyhnutné, aby si zomrela, láska. Aby slepí videli, aby smädní mohli piť, aby boli pyšní rozptýlení a aby Jeho ľud vedel, že otroctvo sa skončilo a Kráľ príde v sláve.”

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0