Svet kresťanstva 04. marec 2013

Kardináli sa už radia. Stále chýbajú niektorí volitelia

Imrich Gazda
Imrich Gazda
Príprava konkláve sa rozbehla. Kardináli sa v pondelok stretli na prvých poradách. Zložili prísahu, vyžrebovali troch asistentov kardinála – kamerlenga, vypočuli si rozjímanie a diskutovali. Osvojili si aj návrh zaslať list emeritnému pápežovi. Kardinálov zvolal do Ríma dekan kardinálskeho zboru A...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Príprava konkláve sa rozbehla. Kardináli sa v pondelok stretli na prvých poradách. Zložili prísahu, vyžrebovali troch asistentov kardinála – kamerlenga, vypočuli si rozjímanie a diskutovali. Osvojili si aj návrh zaslať list emeritnému pápežovi. Kardinálov zvolal do Ríma dekan kardinálskeho zboru A...

Príprava konkláve sa rozbehla. Kardináli sa v pondelok stretli na prvých poradách. Zložili prísahu, vyžrebovali troch asistentov kardinála – kamerlenga, vypočuli si rozjímanie a diskutovali. Osvojili si aj návrh zaslať list emeritnému pápežovi.

Kardinálov zvolal do Ríma dekan kardinálskeho zboru Angelo Sodano ešte v piatok. „Plním svoju povinnosť oficiálne oznámiť Vašej Eminencii správu o uprázdnení apoštolského stolca,“ píše sa v liste kardinála Sodana. Na prvej porade, ktorá sa konala dopoludnia, bolo podľa slov hovorcu Svätej stolice Federica Lombardiho prítomných 142 z 207 kardinálov. Spoločných porád, tzv. všeobecných kongregácií sa zúčastňujú aj tí kardináli, ktorí kvôli veku nad 80 rokov nevstúpia do konkláve.

Zo 117 voliteľov sa už ospravedlnili dvaja – emeritný arcibiskup Jakarty Julius Riyadi Darmaatmadja a emeritný arcibiskup Edinburghu Keith O´Brien. Okrem nich do Ríma ešte nedorazili dvanásti volitelia, napríklad pražský arcibiskup Dominik Duka, kolínsky arcibiskup Joachim Meisner či emeritný koptský patriarcha Alexandrie Antonios Naguib. Posledný menovaný, ktorý z vážnych zdravotných dôvodov v polovici januára abdikoval na svoju funkciu, napokon zmenil svoje rozhodnutie neprísť a konkláve sa zúčastní.

Po úvodných modlitbách kardináli zložili prísahu, že „všetci spolu a každý jeden z nás presne a svedomite dodržíme všetky normy, ktoré sú obsiahnuté v apoštolskej konštitúcii Universi Dominici Gregis pápeža Jána Pavla II., a že prísne zachováme v tajnosti všetko, čo sa akýmkoľvek spôsobom vzťahuje na voľbu pápeža alebo čo prirodzene vyžaduje počas uprázdnenia Apoštolského stolca zachovanie tajomstva“.

Príchod kardinálov na prvé spoločné zasadanie.

Podľa nariadenia spomínanej konštitúcie boli následne vylosovaní traja kardináli – asistenti, ktorí s kardinálom – kamerlengom Tarcisiom Bertonem budú tri dni tvoriť tzv. mimoriadnu kongregáciu priebežne vybavujúcu menej podstatné skutočnosti. „Ak by sa však vyskytli závažnejšie otázky, ktoré si vyžadujú dôkladnejšie preskúmanie, tak sa musia predložiť generálnej kongregácii,“ píše sa v konštitúcii. Keďže kardináli sa členia na tri rády – biskupi, kňazi a diakoni (podľa toho sú usadení aj pri rokovaniach) – z každého bol vylosovaný jeden asistent. Giovanni Battista Re bude zastupovať kardinálov – biskupov, Crescenzio Sepe kňazov a Franc Rodé diakonov. Po troch dňoch sa vylosujú noví asistenti.

Na návrh dekana Sodana bude počas najbližších stretnutí naformulovaný list, ktorí kardináli zašlú emeritnému pápežovi Benediktovi XVI. Prijatý bol aj návrh kamerlenga Bertoneho, aby prvá z povinných dvoch úvah „o problémoch cirkvi v tomto okamihu a o osvietenej voľbe nového pápeža“ (Universi Dominici Gregis) bola prednesená už na večernej kongregácii. Kardinálom sa prihovoril kazateľ Pápežského domu Raniero Cantalamessa.

Poslednú časť prvej všeobecnej kongregácie tvorili vystúpenia kardinálov prihlásených do rozpravy – spolu ich bolo trinásť. Podľa hovorcu Lombardiho živá diskusia medzi kardinálmi prebiehala aj počas polhodinového coffee breaku. Obsah rozhovorov síce neprezradil, ale povedal, že práve tu je priestor, aby sa slobodne zhovárali aj o stave cirkvi a Rímskej kúrie.

Imrich Gazda, Vatikán

Foto: wikipedia.org

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0