Svet kresťanstva 04. júl 2019

Pápež František prijal Putina, ruský prezident hodinu meškal

TASR Pavol Rábara
TASR Pavol Rábara
Pred stretnutím sa špekulovalo, či Putin pozve hlavu Katolíckej cirkvi na návštevu Ruska. 
Pred stretnutím sa špekulovalo, či Putin pozve hlavu Katolíckej cirkvi na návštevu Ruska. 
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Pavol Rábara

Pápež František prijal Putina, ruský prezident hodinu meškal
Stretnutie pápeža Františka a prezidenta Putina 4. júla 2019. FOTO TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin sa stretol dnes vo Vatikáne s pápežom Františkom. Hlava Katolíckej cirkvi prijala šéfa Kremľa v knižnici Apoštolského paláca. 

Rozhovor medzi Putinom a Františkom sa konal za zatvorenými dverami, iba za prítomnosti tlmočníka. Stretnutie trvalo 55 minút, napísal denník Corriere della Sera.

Kolóna automobilov s ruským lídrom dorazila na Námestie svätého Petra o 14.15, teda o hodinu neskôr, než bolo naplánované. Návštevu zároveň sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia a dopravné obmedzenia. Napríklad prístup na svätopeterské námestie bol možný iba po bočných chodníkoch. 

Ide už o tretiu Putinovu audienciu u pápeža Františka, predošlé boli v rokoch 2013 a 2015.

Aj preto sa pred stretnutím špekulovalo, že Putin pozve pápeža na návštevu Ruska. 

Moskovský arcibiskup a predseda Konferencie katolíckych biskupov Ruskej federácie Paolo Pezzi sa však ešte pred audienciou vyjadril k tejto otázke skepticky.

K téme: 
Putin chce mať z Vatikánu naivného spojenca

„Predovšetkým náboženskí predstavitelia daného miesta musia prejaviť záujem o to, aby bol pápež ich hosťom. A až do tejto chvíle sa mi zdá, že zo strany Pravoslávnej cirkvi v Rusku, ako najvýznamnejšieho náboženského prvku, neexistuje oficiálne pozvanie. Takže si nemyslím, že ruský prezident bude môcť urobiť spontánne zo svojej vôle takýto krok bez toho, aby mal jasnú podporu zo strany Pravoslávnej cirkvi,“ povedal Pezzi pre Vatican News.

Svätá stolica podvečer v tlačovom vyhlásení uviedla, že ruský prezident Putin diskutoval s pápežom Františkom aj o situácii v Sýrii, na Ukrajine a vo Venezuele.

„Počas srdečných diskusií obe strany vyjadrili svoju spokojnosť s rozvojom bilaterálnych vzťahov, ešte viac posilneným dnes podpísaným protokolom o porozumení týkajúcom sa spolupráce medzi detskou nemocnicou Bambino Gesu a detskými nemocnicami Ruskej federácie. Potom obrátili svoju pozornosť na rôzne otázky relevantné pre život katolíckej cirkvi v Rusku,“ uviedlo tlačové oddelenie Vatikánu na svojej internetovej stránke.

Potom sa dotkli ekologickej otázky a rôznych tém týkajúcich sa súčasných medzinárodných záležitostí, „s osobitným dôrazom na Sýriu, Ukrajinu a Venezuelu“, dodalo tlačové oddelenie Svätej stolice.

Agentúra DPA uviedla, že pri rozlúčke František požiadal Putina, aby sa za neho modlil, zatiaľ čo Putin sa mu poďakoval za „veľmi dôležitú a zaujímavú konverzáciu“.

Ruského prezidenta čaká v Ríme ešte bohatý program. Po audiencii u pápeža smeroval Putin na Kvirinál, k talianskemu prezidentovi Sergiovi Mattarellovi. Večerať bude s premiérom Giuseppem Contem a jeho koaličnými partnermi Matteom Salvinim a Luigim di Maiom.

Predtým by mal Vladimir Putin navštíviť aj svojho priateľa Silvia Berlusconiho.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0