Svet kresťanstva 06. júl 2019

To si ukrajinskí gréckokatolíci nezaslúžili

Ján Krupa
Ján Krupa
Necitlivý prístup Vatikánu k predstaviteľom najväčšej a Ruskom najviac utláčanej východnej katolíckej cirkvi.
Necitlivý prístup Vatikánu k predstaviteľom najväčšej a Ruskom najviac utláčanej východnej katolíckej cirkvi.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Ján Krupa

To si ukrajinskí gréckokatolíci nezaslúžili
Pápež František a ruský prezident Vladimír Putin. Zdroj: Vatican media (Reuters)

Hneď v nasledujúci deň po prijatí Vladimíra Putina otvoril pápež František dvojdňové poradné stretnutie s vedením Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi o zložitej situácii na vojnou zmietanej Ukrajine.

Podľa politických pozorovateľov práve toto plánované stretnutie pohlo ruského prezidenta k žiadosti o súkromnú audienciu u najvyššieho predstaviteľa Katolíckej cirkvi.

Pápež Rusko pred Ukrajincami nespomenul

Tlačové stredisko Svätej stolice už 4. mája 2019 zverejnilo Františkovo rozhodnutie pozvať vyššieho arcibiskupa Sviatoslava Ševčuka, členov Stálej synody a metropolitov Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi na stretnutie do Vatikánu v dňoch 5. – 6. júla 2019.

Takto si Svätá stolica vlastne zaistila dostatok času, aby mohla ruskému prezidentovi poskytnúť aj taký termín, ktorý prezrádza prinajmenšom necitlivý, ak nie urážlivý, prístup k predstaviteľom najväčšej a cárskym, sovietskym i putinovským Ruskom najviac utláčanej východnej katolíckej cirkvi.

Neboli gréckokatolíci prenasledovaní hlavne kvôli svojej neochvejnej vernosti Petrovmu nástupcovi? Ani pápež František nepopiera tento fakt. Vo svojom príhovore pred ukrajinskými biskupmi zhromaždenými v Ríme im výslovne ďakuje za vernosť Petrovmu nástupcovi, za ktorú gréckokatolíci v priebehu dejín tak často a tak draho platili.  

Tlačové stredisko Svätej stolice po tohtoročnom prijatí Putina len potvrdilo, že „v priebehu srdečných rozhovorov“ medzi ruským prezidentom a rímskym pápežom bola témou aj Ukrajina, no oficiálne komuniké neuviedlo nijaké podrobnosti.  

V následnom príhovore pred ukrajinskými hierarchiami vo Vatikáne sa pápež František ponosoval, že už vyše päť rokov postihuje Ukrajinu „konflikt, pri ktorom tí najslabší a najmenší platia tú najvyššiu cenu, konflikt, ktorý zhoršujú propagandistické prekrucovanie a manipulácie rozličných druhov, i snaha zapojiť doň náboženský aspekt.“ Škoda len, že z Františkových úst pred ukrajinskými gréckokatolíckymi biskupmi ani raz nevyšlo slovo „Rusko“.

Pozorovateľ sa ťažko ubráni dojmu, že pápež František pri úsilí o nastolenie mieru na Ukrajine siaha pri Putinovi medzičasom viac po neverbálnej komunikácii: ruskému prezidentovi tentoraz daroval medailón k 100. výročiu ukončenia prvej svetovej vojny, ďalej svoje vlastnoručne podpísané posolstvo k tohtoročnému Svetovému dňu pokoja a dokument „O ľudskom bratstve pre mier a spolužitie vo svete“.

V minulosti bol otvorenejší

V roku 2015 bol pápež František pri rozhovore s Vladimírom Putinom vo Vatikáne otvorenejší. Ako vtedy informoval riaditeľ Vatikánskeho tlačového strediska Federico Lombardi, darom pápeža prezidentovi bol medailón umelca Guida Veroiho, ktorý predstavuje anjela pokoja, vyzývajúceho na budovanie sveta solidarity a mieru, založeného na spravodlivosti.

Vatikánsky tlačový hovorca vtedy vo vyhlásení k stretnutiu ďalej uviedol: „Ako sa dalo predpokladať v kontexte svetovej situácie, rozhovor bol venovaný predovšetkým konfliktu na Ukrajine a situácii na Blízkom východe. Vo veci situácie na Ukrajine Svätý Otec poznamenal, že je potrebné snažiť sa – úprimne a s veľkým úsilím – o dosiahnutie pokoja, a potvrdil dôležitosť obnovenia atmosféry dialógu a toho, aby sa všetky strany snažili o dodržiavanie dohôd z Minsku. Zásadným je tiež záväzok riešiť vážnu humanitárnu situáciu vrátane zabezpečenia prístupu k humanitárnym agentom, a za prispenia všetkých strán sa snažiť o postupné upokojenie situácie v regióne...“   

Podľa autora tohto komentára je vojna na východnej Ukrajine ozbrojeným konfliktom medzi ukrajinskou armádou a dobrovoľníckymi ozbrojenými silami na jednej strane a proruskými separatistami, podporovanými Ruskou federáciou na druhej strane.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0