Svet kresťanstva 26. jún 2015

V sobotu sa otvoria brány slovenských kláštorov

Tlačové správy
Kto sú, ako žijú a čo vlastne robia? Chodia rehoľné sestričky na dovolenky, môžu mať mejkap, zájdu občas ku kaderníkovi? Môžu hrať mnísi futbal, alebo pijú pivo? Je v kláštoroch televízor alebo internet? Musia chodiť všetci stále v habitoch či závojoch? Dozvedieť sa odpovede na tieto otázky, ako aj ...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Tlačové správy

V sobotu sa otvoria brány slovenských kláštorov
Kto sú, ako žijú a čo vlastne robia? Chodia rehoľné sestričky na dovolenky, môžu mať mejkap, zájdu občas ku kaderníkovi? Môžu hrať mnísi futbal, alebo pijú pivo? Je v kláštoroch televízor alebo internet? Musia chodiť všetci stále v habitoch či závojoch? Dozvedieť sa odpovede na tieto otázky, ako aj ...

Kto sú, ako žijú a čo vlastne robia? Chodia rehoľné sestričky na dovolenky, môžu mať mejkap, zájdu občas ku kaderníkovi? Môžu hrať mnísi futbal, alebo pijú pivo? Je v kláštoroch televízor alebo internet? Musia chodiť všetci stále v habitoch či závojoch?


Dozvedieť sa odpovede na tieto otázky, ako aj možnosť pozrieť si historické priestory kláštorov a stráviť deň plný programu a zaujímavostí nielen pre deti môže každý, kto príde  v sobotu, 27. júna na Deň otvorených kláštorov (DOK), ktorý pripravujú rehoľníci a rehoľníčky na celom Slovensku. Nepôjde len o prehliadku priestorov kláštorov, ale tiež domov, zariadení či inštitúcií, kde rehoľníci žijú a pôsobia, napr. školy, nemocnice, sociálne zariadenia a pod.

Do Dňa otvorených kláštorov sa zapojilo viac ako 42 reholí. Časť rehoľných komunít vás privíta v mestách ako Bratislava, Trnava, Trenčín, Žilina, Banská Bystrica, Prešov, Košice, Nitra, Michalovce, Prievidza, Báč, Dunajská Lužná, Ivanka pri Dunaji, Sampor, Petrovany, Podolínec, Sereď, Turzovka, Ružomberok, Námestovo, Kežmarok, Nižný Hrušov, Dolný Kubín, Ľubochňa, Spišský Štiavnik, Smižany, Kostolná – Záriečie, Malacky, Senec, Nové Mesto nad Váhom, Beckov, Vranov nad Topľou, Zubrohlava, Šamorín, Trstená, Modra.  

V Bratislave otvoria brány kláštorov napr. Františkáni, Kapucíni, Jezuiti, Redemptoristi, Milosrdní bratia, Minoriti, Vincentíni, Uršulínky, Spasiteľky, Kanonisky, Alžbetínky, Františkánky či Tešiteľky.

K téme
Hovorkyňa rehoľníkov: Ak sa rehoľníci neprebudia, bude stagnovať celá cirkev

Viaceré rehole (komunity) na Slovensku ponúknu sprievodný program, ako aj rôzne súťaže či tvorivé dielne pre deti. Môžete si prísť vyskúšať, ako sa vyrábajú hostie, zmrzlina, hot-dogy či náramky, odfotiť sa v dobových kostýmoch, pomôcť pri varení alebo podávaní polievky bezdomovcom, zúčastniť sa výučby posunkovej reči alebo workshopu „malí ošetrovatelia“ v nemocnici. Kto chce vedieť, ako to vyzeralo kedysi, môže nahliadnuť do starobylých krýpt, ako aj historickej školskej triedy či pozrieť si dávne liturgické rúcha. Bude možné navštíviť aj rôzne tematické výstavy, k dispozícii bude aj premietanie filmov či fotografií zo života reholí a ich misijnej činnosti. V ponuke sú aj miestne koncerty. Ak dostanete hlad, radi vás pohostia malým občerstvením pri čaji a káve v miestnej záhrade, kláštornej kuchyni, alebo môžete prežiť spoločnú opekačku pri hudbe či vychutnať si dobrý kotlíkový guľáš.   

Zoznam reholí, domov a komunít, ktoré sú zapojené do Dňa otvorených kláštorov, ako aj bližší program pre verejnosť nájdete na internetovej stránke, prípadne na stránkach jednotlivých reholí, ktorý je na stránke takisto uvedený. 

Podujatie podporili cez oficiálne pozvanie prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, športovci Zuzana Štefečeková, Matej Beňuš, režisérka Mariana Čengel Solčanská, arcibiskup Stanislav Zvolenský, biskup Stanislav Stolárik, Vladyka Cyril Vasiľ, predsedovia rehoľníčok a rehoľníkov na Slovensku sr. Magdaléna a br. Jeremiáš, ako aj mnohí iní, ktorých pozvania nájdete na facebookovej stránke DOK.

Organizátormi podujatia sú Konferencia vyšších predstavených ženských reholí a Konferencia vyšších rehoľných predstavených na Slovensku (KVPŽR a KVRP). Tento deň bude najväčším podujatím, ktoré organizujú rehoľníci na Slovensku pre širokú verejnosť v rámci Roka zasväteného života, ktorý vyhlásil pápež František.

Peter Novák, koordinátor DOK
sr. Hermana, koordinátorka DOK

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0