KBS podporí iniciatívu za vyhlásenie Jána Pavla II. za učiteľa cirkvi

KBS podporí iniciatívu za vyhlásenie Jána Pavla II. za učiteľa cirkvi

Na archívnej snímke z 23. apríla 1997 pápež Ján Pavol II. máva veriacim na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Foto – TASR/AP

Slovenskí biskupi sa rozhodli podporiť iniciatívu predsedu Konferencie biskupov Poľska, ktorý žiada o vyhlásenie pápeža Jána Pavla II. za učiteľa Cirkvi a spolupatróna Európy.

Členovia Konferencie biskupov Slovenska (KBS) sa na plenárnom zasadnutí v Čičmanoch rozhodli podporiť iniciatívu predsedu Konferencie biskupov Poľska arcibiskupa Stanisława Gądeckieho, ktorý žiada o vyhlásenie pápeža Jána Pavla II. za učiteľa Cirkvi a spolupatróna Európy. Informovala o tom Tlačová kancelária KBS.

„Dvadsaťsedem rokov pontifikátu pápeža Jána Pavla II. malo pre Cirkev a svet prelomový význam, tak v kontexte jeho učenia, ako aj v kontexte sociálneho vplyvu,“ napísal pred mesiacom arcibiskup Gądecki v liste biskupom celého sveta, v ktorom požiadal o podporu iniciatívy vyhlásenia Jána Pavla II. za učiteľa Cirkvi a spolupatróna Európy. Ešte v roku 2019 o to požiadal aj samotného pápeža Františka

„Päťdesiat rokov sovietskej nadvlády v strednej a východnej Európe znamenalo, že až donedávna bola v mentalite mnohých ľudí Európa iba Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia, Taliansko a škandinávske krajiny. Dá sa povedať, že Ján Pavol II. vytrhol polovicu Európy z neexistencie, veľké a nádherné dedičstvo s rovnakými kultúrnymi koreňmi, kresťanskými koreňmi,“ konštatoval arcibiskup Gądecki v liste biskupom sveta.

„Dedičstvo pápeža Wojtyłu je bohatou, mnohostrannou a tvorivou syntézou mnohých ľudských ciest myslenia, ale založených na Zjavení a verných depozitu viery. Zložitá rovnováha Karola Wojtyłu medzi tradíciou a modernitou priniesla závan čerstvosti do života Cirkvi a prostredníctvom nej do univerzálnych priestorov všeobecne chápanej kultúry, politiky a vedy,“ dodal predseda poľského episkopátu.

Na konci listu pozval všetkých do Ríma, kde v nedeľu 17. mája bude slávnostná svätá omša pri príležitosti 100. výročia narodenia sv. Jána Pavla II., ktorú bude celebrovať pápež František.

Novinka z vydavateľstva

Na pleciach obrov

Veľké pravdy viery, ako o nich meditovali a ako ich žili cir...

Na sklade. Odosielame ihneď.

O knihe
Cena u nás: 9,27 €

Pozrieť diskusiu

Fungujeme vďaka finančnej podpore našich čitateľov a pravidelných podporovateľov. Ďakujeme.

Podporte nás aj vy, aby sme vám mohli priniesť ďalšie kvalitné články.

Podporiť pravidelnou sumou Podporiť jednorazovo