Tweetnuť
Kopírovať odkaz
Čítať neskôr
Pre uloženie článku sa prihláste alebo sa ZDARMA registrujte.
Svet kresťanstva
10. marec 2020

KBS podporí iniciatívu za vyhlásenie Jána Pavla II. za učiteľa cirkvi

Slovenskí biskupi sa rozhodli podporiť iniciatívu predsedu Konferencie biskupov Poľska, ktorý žiada o vyhlásenie pápeža Jána Pavla II. za učiteľa Cirkvi a spolupatróna Európy.
KBS podporí iniciatívu za vyhlásenie Jána Pavla II. za učiteľa cirkvi

Na archívnej snímke z 23. apríla 1997 pápež Ján Pavol II. máva veriacim na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Foto – TASR/AP

Členovia Konferencie biskupov Slovenska (KBS) sa na plenárnom zasadnutí v Čičmanoch rozhodli podporiť iniciatívu predsedu Konferencie biskupov Poľska arcibiskupa Stanisława Gądeckieho, ktorý žiada o vyhlásenie pápeža Jána Pavla II. za učiteľa Cirkvi a spolupatróna Európy. Informovala o tom Tlačová kancelária KBS.

„Dvadsaťsedem rokov pontifikátu pápeža Jána Pavla II. malo pre Cirkev a svet prelomový význam, tak v kontexte jeho učenia, ako aj v kontexte sociálneho vplyvu,“ napísal pred mesiacom arcibiskup Gądecki v liste biskupom celého sveta, v ktorom požiadal o podporu iniciatívy vyhlásenia Jána Pavla II. za učiteľa Cirkvi a spolupatróna Európy. Ešte v roku 2019 o to požiadal aj samotného pápeža Františka

„Päťdesiat rokov sovietskej nadvlády v strednej a východnej Európe znamenalo, že až donedávna bola v mentalite mnohých ľudí Európa iba Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia, Taliansko a škandinávske krajiny. Dá sa povedať, že Ján Pavol II. vytrhol polovicu Európy z neexistencie, veľké a nádherné dedičstvo s rovnakými kultúrnymi koreňmi, kresťanskými koreňmi,“ konštatoval arcibiskup Gądecki v liste biskupom sveta.

„Dedičstvo pápeža Wojtyłu je bohatou, mnohostrannou a tvorivou syntézou mnohých ľudských ciest myslenia, ale založených na Zjavení a verných depozitu viery. Zložitá rovnováha Karola Wojtyłu medzi tradíciou a modernitou priniesla závan čerstvosti do života Cirkvi a prostredníctvom nej do univerzálnych priestorov všeobecne chápanej kultúry, politiky a vedy,“ dodal predseda poľského episkopátu.

Na konci listu pozval všetkých do Ríma, kde v nedeľu 17. mája bude slávnostná svätá omša pri príležitosti 100. výročia narodenia sv. Jána Pavla II., ktorú bude celebrovať pápež František.

Inzercia

Odporúčame