Svet kresťanstva 18. október 2015

Obchodníci, čo vychovali učiteľku Cirkvi. Akí boli rodičia Terézie z Lisieux?

Pavol Rábara
Pavol Rábara
Ešte nikdy Cirkev nevyhlásila manželov za svätých naraz ako pár. Až túto nedeľu. Uprostred synody o rodine v Ríme svätorečí pápež František manželov, ktorí vychovali patrónku misií a učiteľku Cirkvi, ako aj štyri ďalšie rehoľníčky. Kto boli vlastne Louis a Zélia Martinovci?
Ešte nikdy Cirkev nevyhlásila manželov za svätých naraz ako pár. Až túto nedeľu. Uprostred synody o rodine v Ríme svätorečí pápež František manželov, ktorí vychovali patrónku misií a učiteľku Cirkvi, ako aj štyri ďalšie rehoľníčky. Kto boli vlastne Louis a Zélia Martinovci?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Obchodníci, čo vychovali učiteľku Cirkvi. Akí boli rodičia Terézie z Lisieux?

Je to prvý svätý manželský pár našej doby. Ich najmladšia dcéra Terézia je jedna z najobľúbenejších svätých súčasnosti. Avšak aj život jej rodičov je plný zaujímavostí. Obaja chceli vstúpiť do kláštora, no neumožnili im to. Napokon sa dali na podnikanie, založili si rodinu a mali spolu deväť detí.

Namiesto rehoľníkov podnikatelia

Stretli sa v apríli roku 1858 v Alençone v Normandii. Luois bol hodinár, Zélia mala obchod s čipkami. Po troch mesiacoch sa vzali. Narodilo sa im spolu deväť detí. Štyri z nich však zomreli ešte ako deti (Helena, Jozef Luis, Jozef Ján Krstiteľ a Melánia Terézia). Zvyšných päť detí, všetko dievčatá, sa stali rehoľníčkami (Mária Lujza, Paulína, Leónia, Celina a Terézia). Poslednú menovanú vyhlásili v roku 1925 za svätú, o dva roky za patrónku misií, v roku 1944 spolu s Janou z Arcu za patrónku Francúzska a v roku 1997 za učiteľku Cirkvi.

Martinovci nepatrili medzi chudobných. Louis viedol dvadsať rokov hodinárstvo a klenotníctvo. Dva roky pred narodením najmladšej Terézie nechal svoj biznis a začal sa naplno venovať podnikaniu svojej ženy – ešte výnosnejšiemu obchodu s čipkami. „Martinovci boli podnikateľskou rodinou – a to aj v oblasti duchovného života a svätosti,“ píše karmelitán Conrad De Meester v knižke Malá cesta Terézie z Lisieux.


„Keď myslím na teba, myslím prirodzene na Pána Boha,“ napísala otcovi z kláštora dcéra Terézia.

Ich život bol jednoduchý. Vyznačoval sa poctivou prácou a radosťou zo života. Vatican Insider píše, že nechýbala denne svätá omša, spoločná modlitba, sviatosti. „Pán mi dal otca a matku, ktorí sú viac hodní neba než zeme,“ spomína svätá Terézia od Dieťaťa Ježiš. V rodičoch videla svätých ľudí. „Stačilo sa iba dívať na neho (otca), aby som videla, ako sa modlia svätí,“ spomína Terézia.

Otvorené dvere

Rodine sa skutočne darilo, aj po finančnej stránke. Deti však učili žiť s chudobnými. Pozývali ich na obed, dávali im ošatenie. Ako pripomína La Presse, existuje jedna známa epizóda z ich života, ktorá musí byť veľmi sympatická aj pápežovi Františkovi. Pán Martin stretol jedného večera na ulici chudáka, pozval ho k nim domov a jedli spolu. No predtým, ako od nich odišiel, ho Louis Martin požiadal o požehnanie pre svoju rodinu.

Láska medzi Louisom a Zéliou sa vyznačovala vernosťou i krásou. „Čas sa mi vlečie a neviem sa dočkať, kedy budem zase pri tebe,“ napísal Louis svojej žene z jednej služobnej cesty. „Môj manžel je svätý muž, každej žene by som priala takého, ako je on,“ zvykla zase vravievať Zélia.

Skúšky až do konca

Rodinu Martinovcov neobišlo ani utrpenie a skúšky. Zélia zomiera v bolestiach na rakovinu ako 46-ročná, keď mala najmladšia Terezka štyri roky. Na matku mala krásne spomienky a jej smrť výrazne ovplyvnila detstvo svätice. Odvtedy bola na dlhý čas veľmi precitlivená, bojazlivá a zraniteľná.


Na matku Zeliu mala Terezka krásne spomienky a jej smrť výrazne ovplyvnila detstvo svätice. 

Aj kvôli otcovi Terézia veľa trpela. V čase, keď už bola v kláštore (mala 15 rokov), sa začali prejavovať u pána Martina prvé známky choroby. „Šesťdesiatpäťročný starec sa rýchlo unavuje. Arterioskleróza a ďalšie neduchy u neho spôsobujú katastrofálne psychické následky. Tri mesiace po Terezinom vstupe na Karmel jej otec úplne stráca orientáciu a stratí sa nevedno kam,“ opisuje situáciu v rodine de Meester. Po Martinovi začnú pátranie, o štyri dni ho nájdu v Le Havre.

Terézia posúva pre tieto problémy aj svoju obliečku, napokon však jej otec na slávnosť príde. „Môj milovaný kráľ, nikdy nebol krajší, dôstojnejší. Tento deň bol jeho triumfom, jeho posledným sviatkom na zemi,“ spomína Terezka.

Skúška otca aj dcéry však pokračuje. Pán Martin má silné halucinácie, zabarikáduje sa dokonca v dome s revolverom. Potom skončí na tri roky v psychiatrickej klinike v Cean, o ďalší rok umiera. „Náš drahý otec pil kalich, najtrpkejší, najviac pokorujúci zo všetkých kalichov,“ zaznačí si Terézia.

De Meester vysvetľuje, prečo Terézia tak veľmi trpela: „Verejná mienka o chorých ľuďoch bola v 19. storočí dosť krutá. Teréza si predstavuje násilie v tej dobe dosť bežné. Kdesi na klinike je jej osamelý otec (podobne osamelý ako ona v kláštore) zverený do cudzích rúk. A má pritom päť dcér...Terézia hrozne trpí! Jej srdce krváca.“

Otec bol pre Teréziu synonymom svätca. „Keď myslím na teba, môj milovaný tatino, myslím prirodzene na Pána Boha,“ napísala mu raz z kláštora.

Uzdravené bábätko

Manželia Martinovci boli vyhlásení za blahoslavených v Lisieux 19. októbra 2008. Štyri dni pred touto slávnosťou sa narodilo v španielskej Valencii dievča menom Carmen. Práve zázračné uzdravenie malej Španielky dalo neskôr zelenú kanonizácii manželov Martinových.


„Pán mi dal otca a matku, ktorí sú viac hodní neba než zeme,“ spomína na rodičov svätá Terézia.

Carmen sa narodila predčasne s viacerými vážnymi komplikáciami. Trpela silným krvácaním do mozgu a nereagovala na liečbu. Lekári už pripravovali jej rodičov na najhoršie. Keďže dievčatko sa narodilo na sviatok svätej Terézie Avilskej, rodičia sa obrátili na karmelitánsky kláštor s prosbou o modlitby. Sestry karmelitánky povzbudili rodičov, nech sa modlia na príhovor blahoslavených rodičov svätej Terezky. Po niekoľkých týždňoch sa Carmen náhle a úplne vyliečila, čo šokovalo lekárov. Cirkev uznala uzdravenie ako zázrak, ktorý tak umožnil svätorečenie manželov Martinových.

Pápež František: Mysleli na chudobných

V Cirkvi sa tieto dni odohrávajú veľké veci. Okrem synody o rodine je túto nedeľu vyhlásený za svätý prvý manželský pár súčasnej doby. V rozhovore pre francúzsky magazín Paris Match pápež František vysvetlil, prečo vyhlási Martinovcov za svätých. „Je to pár evanjelizátorov, ktorí počas celého života svedčili o kráse viery v Ježiša. Vo vnútri domácnosti aj vonku. Je známe, aká bola rodina Martinovcov pohostinná a otvárala svoje dvere a srdce, hoci v tom čase sa medzi mešťanmi pohŕdalo chudobnými,“ povedal František.

„Oni dvaja spolu s piatimi dcérami venovali energiu, čas a aj peniaze na pomoc tým, ktorí boli v núdzi. Určite sú vzorom svätosti a života vo dvojici,“ dodal Svätý Otec, ktorý je veľký ctiteľ svätej Terézie. Aj preto žiadal, aby počas synody o rodine boli v Ríme prítomné ostatky tak svätej Terezky, ako aj jej rodičov – svätých manželov.

Foto: stlouiscarmel.com, wikimedia.org

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0