Aktuálne 15. máj 2021

Adopcie Brusel začal prípravy na plošné uznávanie rodičovstva, kritici spustili petíciu

Pavol Rábara
Pavol Rábara

Pripravované nariadenie povedie podľa signatárov petície k povinnému uznávaniu adopcií detí homosexuálnymi pármi v celej EÚ.

Pripravované nariadenie povedie podľa signatárov petície k povinnému uznávaniu adopcií detí homosexuálnymi pármi v celej EÚ.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Brusel začal prípravy na plošné uznávanie rodičovstva, kritici spustili petíciu
Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v septembri 2020 vyhlásila, že „ak ste rodičom v jednej krajine, ste rodičom v každej krajine“. Svoje vyjadrenie smerovala k potrebe zaviesť nariadenie, aby uznanie rodičovstva v jednom členskom štáte platilo aj vo všetkých ostatných krajinách EÚ.

Viaceré európske konzervatívne organizácie, vrátane dvoch slovenských, spustili petíciu proti tomuto zámeru. Tvrdia, že v praxi povedie k uznaniu adopcií detí dvoma mužmi alebo ženami, ktoré už boli zavedené v niektorých členských štátoch, zatiaľ čo v iných štátoch nie je ich uznanie vnútroštátnym právom dovolené.

„Zmluvy EÚ stanovujú, že hmotné rodinné právo patrí do výlučnej právomoci členských štátov. Otázka uznania toho, kto môže a kto nemôže byť manželom alebo rodičom podľa zákona, je súčasťou rodinného práva, ktoré spadá do výlučnej kompetencie vnútroštátnej právnej úpravy,“ odkazujú šéfke eurokomisie signatári petície.

Eurokomisia v apríli zverejnila prvé usmernenia k chystanému „nariadeniu o uznávaní rodičovstva medzi členskými štátmi“. Verejná debata by sa o tomto zámere mala spustiť v druhom kvartáli tohto roku, jej súčasťou má byť „dotazník“ určený rôznym inštitúciám, ktorý má byť v obehu po dobu troch mesiacov. Ďalší legislatívny plán materiál nespomína.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0