Video a podcast Cirkev 16. jún 2021

Kostol v obci Láb Spadnutá veža odhalila tajomstvo, o ktorom miestni vôbec netušili (+ video)

Andrej Lojan Juraj Brezáni
Andrej Lojan Juraj Brezáni

Historické pramene uvádzali, že obec na Záhorí mala barokový kostol zo 14. storočia. Zistili však, že je o 200 rokov starší.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Andrej Lojan

Juraj Brezáni

Historické pramene uvádzali, že obec na Záhorí mala barokový kostol zo 14. storočia. Zistili však, že je o 200 rokov starší.

Jedno zo slovenských prísloví hovorí, že „všetko zlé je na niečo dobré“. Platí to aj v tomto prípade. Kostolná veža v obci Láb na Záhorí musela spadnúť, aby sa obyvatelia dozvedeli, že miestny kostol je oveľa starší, ako sa pôvodne myslelo.

Farnosť v Lábe v okrese Malacky sa prvýkrát spomína v roku 1333. Vtedy už lábsky kostol stál. „Kostol bol zasvätený svätému Ondrejovi, ktorého má obec dodnes v erbe a je pokladaný za patróna obce,“ hovorí učiteľ dejepisu Daniel Prokop.

Podľa neskorších historických zápiskov je zrejmé, že neskôr kostol zmenil patrocínium a v roku 1682 sa spomína už ako Kostol Všetkých svätých. „O tri roky neskôr vyhorel. Bol zničený a veriacim nevyhovoval,“ približuje Prokop.

Vtedajší kňaz sa preto rozhodol postaviť nový a väčší kostol. S jeho výstavbou sa začalo až v rokoch 1722 až 1748. „Nový kostol bol postavený na pôvodnom starom mieste. Pôvodný kostol zostal ako sanktuárium a nový kostol bol k nemu pristavený,“ opisuje Prokop. Premenou vznikol z renesančného kostola barokový.

Zmenila sa tak aj orientácia kostola. Vchod už nebol na západnej strane, ale na východnej a oltár presmerovali z východu na západ. Kostol odvtedy len s miernymi úpravami vydržal, a to až do pádu veže.

Spadla veža, aby objavili históriu

Kostolná veža sa pre dlhotrvajúce dažde a premočenú mäkkú ílovitú pôdu s pieskom zrútila 2. septembra 2014. V tom čase tu pôsobil nový farár len druhý mesiac. „Bolo to nečakané, čerstvé a pre všetkých nás šokujúce,“ hovorí správca farnosti v Lábe Lukáš Šlosár.

„Ako dvojmesačný farár som nevedel, ako začať. Po páde veže sme si behom niekoľkých dní zabezpečili miesto v starej škole a tam sme slúžili sväté omše,“ spomína farár v Lábe.

Po úpravách v kostole sa sanktuárium oddelilo od lode a dnes už slávia sväté omše aspoň v takomto obmedzenom režime. „V podstate som rád, lebo som veľmi blízko ľudí a intenzívnejšie sa vnímame,“ usmieva sa Šlosár.

Zrútená veža kostola v Lábe.

Aj keď zrútenie veže bolo nepríjemné, vďaka tejto udalosti došlo k odhaleniu skrytej histórie kostola. „Z pôvodnej lode nám ostala veľmi dobre zachovaná západná stena so slepými arkádami z tehál,“ napísal v Lábskych novinách Marián Benkovič s tým, že nájdené prvky sú románskeho štýlu. „Existencia románskej architektúry je na južnom Záhorí ojedinelá. Zaslúži si našu maximálnu pozornosť a vhodnú prezentáciu.“

Románsky sloh v Európe dominoval v 11. až 13. storočí. Ak v Lábe predpokladali, že kostol je zo 14. storočia, prvky architektúry potvrdzujú, že lábsky kostol je o 200 rokov starší. „To je tá vzácnosť na tomto chráme,“ konštatuje učiteľ dejepisu Daniel Prokop.

Rozbehla sa aj diskusia, či bude mať kostol v Lábe opäť svoju vežu. Objavené reliéfy v stene však musia byť odkryté a zachované, takže stavba novej kostolnej veže na pôvodnom mieste sa nepredpokladá. „Lábsky kostol už nikdy nebude mať podobu, na ktorú sme boli zvyknutí pred pádom kostolnej veže,“ myslí si Prokop.

„Hlavný statik sa vyjadril, že sa neodporúča stavať veža v rovnakom prevedení, ako bola stará veža,“ pridáva sa farár Šlosár s tým, že zatiaľ vôbec o stavbe veže neuvažujú. „Finančne nás dosť stojí zreštaurovať všetky postihnuté sochy, obrazy i sanktuárium. Budeme radi, keď sa to dokončí, a potom by sme mohli uvažovať aj o iných záležitostiach, čo sa týka kostola alebo kostolnej veže,“ uzatvára miestny správca farnosti.

V tomto roku očakávajú, že všetky rekonštrukčné a reštauračné práce dokončia a po odsúhlasení Pamiatkového úradu Bratislava a Arcibiskupského úradu Bratislava odovzdajú do užívania.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0