Aktuálne Cirkev vo svete 19. jún 2021

Robert Schuman Cirkev uznala hrdinské cnosti spoluzakladateľa zjednotenej Európy

Vatican News
Vatican News

Robert Schuman, jeden zo zakladateľov európskej jednoty, sa stáva ctihodným. Pápež schválil aj dekréty umožňujúce blahorečenie skupiny desiatich rehoľných sestier alžbetínok, ktoré boli umučené v Poľsku počas invázie sovietskych vojsk, ako aj jezuitského kňaza nemeckého pôvodu zo 17. storočia.

Robert Schuman, jeden zo zakladateľov európskej jednoty, sa stáva ctihodným. Pápež schválil aj dekréty umožňujúce blahorečenie skupiny desiatich rehoľných sestier alžbetínok, ktoré boli umučené v Poľsku počas invázie sovietskych vojsk, ako aj jezuitského kňaza nemeckého pôvodu zo 17. storočia.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Vatican News

Cirkev uznala hrdinské cnosti spoluzakladateľa zjednotenej Európy
foto: flickr.com

Robert Schuman (1886 – 1963) bol francúzsky politik a katolík. Politiku chápal ako poslanie, službu a ako akt poslušnosti Božej vôli. Svoje poslanie prežíval v modlitbe a posilou mu bolo každodenné prijímanie Eucharistie. Od 14. septembra 1940 do 12. apríla 1941 bol väznený gestapom. Podarilo sa mu však utiecť a až do konca druhej svetovej vojny sa skrýval, najmä v kláštoroch. Na konci vojny bol v rokoch 1945 a 1946 zvolený do ústavodarného zhromaždenia Francúzska, neskôr zastával významné funkcie vo francúzskej vláde. Bol ministrom financií, ministrom zahraničných vecí, ministrom spravodlivosti a ministerským predsedom.

Stal sa morálnou oporou krajiny a zasadil sa o vytvorenie spoločného systému hospodárskeho a sociálneho rastu. Spolu s Konradom Adenauerom a Alcidom De Gasperim je považovaný za zakladateľa zjednotenej Európy. Výsledkom ich práce bola Rímska zmluva z 25. marca 1957, ktorá založila Európske hospodárske spoločenstvo. V roku 1958 bol aklamáciou zvolený za prvého predsedu nového Európskeho parlamentu. O rok neskôr ťažko ochorel. Pretože nemohol pokračovať vo svojej práci, bol menovaný čestným predsedom Európskeho parlamentného zhromaždenia. Zomrel 4. septembra 1963 v SCY-Chazelles (Francúzsko) vo veku 77 rokov.

Desať sestier umučených počas sovietskej okupácie v Poľsku

Pápež uznal aj mučeníctvo desiatich rehoľníčok z Kongregácie sestier svätej Alžbety, ktoré zahynuli v Poľsku počas sovietskej okupácie na konci druhej svetovej vojny. Deväť z nich je poľského pôvodu: Paschalina Jahn, Maria Edelburgis Kubitzki, Maria Rosaria Schilling, Maria Adela Schramm, Maria Sabina Thienel, Maria Sapientia Heymann, Maria Adelheidis Töpfer, Maria Melusja Rybka, Maria Acutina Goldberg. Maria Felicitas Ellmerer sa narodila v Nemecku. Všetky sestry boli na rôznych miestach brutálne zavraždené vojakmi Červenej armády medzi februárom a májom 1945, keď vykonávali svoju službu starostlivosti o chorých a starých ľudí. Veriaci zavraždené sestry okamžite začali považovať za mučeníčky. Ich hroby sú dodnes cieľom mnohých pútí.

Otec Jeningen, duša mariánskej svätyne v Schönenberg

Medzi ďalších budúcich blahoslavených patrí nemecký jezuita Johann Philipp Jeningen, ktorý žil v 17. storočí (1642 – 1704) a dokázal malú kaplnku zasvätenú Matke Božej na kopci Schönenberg vo Württembersku premeniť na mariánsku svätyňu s množstvom pútí.

Medzi ďalšími novými ctihodnými je okrem Schumana aj taliansky kňaz Severino Fabriano (1792 – 1857), ruská rehoľníčka Angela Rosa Gödecke (1861 – 1937), talianska rehoľníčka Orsola Donati (1849 – 1935) a španielska rehoľníčka Maria Stella di Gesù (1899 – 1982).

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0