Aktuálne 09. august 2021

Vražda kňaza Vo Francúzsku zabili kňaza, zrejme vraždil údajný podpaľač katedrály v Nantes

TASR Pavol Rábara
TASR Pavol Rábara

Francúzske médiá prišli s informáciou, že údajný vrah a podpaľač sa ešte v roku 2016 stretol s pápežom Františkom.

Francúzske médiá prišli s informáciou, že údajný vrah a podpaľač sa ešte v roku 2016 stretol s pápežom Františkom.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Pavol Rábara

Vo Francúzsku zabili kňaza, zrejme vraždil údajný podpaľač katedrály v Nantes
Policajti sa pozerajú na dym v Katedrále svätého Petra a svätého Pavla v meste Nantes na západe Francúzska 18. júla 2020. Foto: TASR/AP

(Aktualizované)

V západnom Francúzsku dnes zavraždili katolíckeho kňaza. Oznámil to francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin.

Agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj blízky vyšetrovaniu informuje, že čin spáchal muž podozrivý zo založenia rozsiahleho požiaru, ktorý vlani spustošil katedrálu vo francúzskom meste Nantes.

„Všetka moja podpora smeruje katolíkom našej krajiny po dramatickej vražde kňaza v departemente Vendée,“ napísal na Twitteri minister Darmanin so slovami, že smeruje na miesto incidentu.

Obeťou je otec Olivier Maire, provinciálny predstavený Montfortskej Máriinej spoločnosti, uviedla diecéza Luçon, do ktorej patrí okres Vendée. Biskup François Jacolin vyhlásil, že zdieľa „hlboký zármutok a žiaľ“ s rodinou zavraždeného kňaza, ako aj celou rehoľnou rodinou.

Zdroj blízky vyšetrovaniu agentúre AFP povedal, že páchateľ prišiel na policajnú stanicu v Mortagne-sur-Sèvre a vyhlásil, že zabil kňaza. Ten istý muž bol pod dohľadom úradov pre požiar v gotickej katedrále v meste Nantes z júla minulého roka.

Podľa francúzskych médií 60-ročný kňaz Olivier Maire po požiari v Nantes prijal 40-ročného podozrivého Emmanuela Abayisengu do komunity v obci Saint-Laurent-sur-Sèvre. Skutočnosť, že podozrivý býval u kňaza, potvrdila vo svojom stanovisku aj biskupská konferencia.

Catholic News Agency píše, že kňaz Maire v homílii z októbra 2020 hovoril o dôležitosti službe tým, čo sú na „periférii“, a citoval pritom poslednú encykliku pápeža Františka Fratelli tutti. „Majme odvahu posadiť sa na chvíľu na bratské zdieľanie, naberme odvahu posedieť s najchudobnejšími, vylúčenými a odmietnutými,“ vravel.

Montfortskú Máriinu spoločnosť založil v 17. storočí svätý Ľudovít Grignion z Montfortu, veľký mariánsky ctiteľ a mystik. Bývalý prefekt Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí africký kardinál Robert Sarah vyzval v súvislosti s dnešnou tragédiou prosiť o príhovor svätého Ľudovíta z Montfortu a tiež svätého Jána Pavla II.

 

Francúzske katolícke médiá prišli s informáciou, že údajný vrah a podpaľač sa v roku 2016 stretol s pápežom Františkom. Podľa denníka La Croix sa tak stalo 11. novembra 2015 v Aule Pavla VI. vo Vatikáne. Išlo o podujatie pre sociálne vylúčených ľudí, na ktorom sa zúčastnilo viac než tritisíc osôb. Podanie ruky Emmanuela Abayisengu a Svätého Otca má podľa novín zachytávať aj fotografia.

Dnešná vražda už vyvolala aj politické reakcie.

Šéfka Národného frontu Marine Le Penová kritizovala úrady za zlyhanie pri deportácii podozrivého. Na sociálnych sieťach sa objavila informácia, že ide o imigranta z Rwandy.

„Vo Francúzsku môže byť človek nelegálny imigrant, ktorý podpáli katedrálu v Nantes, nedeportujú ho a znovu zaútočí a zavraždí kňaza,“ napísala na Twitteri Le Penová.

Minister Darmanin kritiku odmieta. „Namiesto toho, aby vyjadrila svoju spolupatričnosť s katolíkmi, pani Le Penová polemizuje bez vedomia faktov: tento cudzinec nemohol byť vyhostený napriek deportačnému príkazu, keďže sa neskončil nad ním súdny dohľad,“ uviedol minister podľa Catholic News Agency.

Pri požiari v gotickej Katedrále svätého Petra a svätého Pavla (Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul) plamene zničili organ z roku 1621. Nenávratne poškodené boli tiež cenné artefakty a maľby, ako aj vitrážové okná, ktoré obsahovali časti skla zo 16. storočia.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0