Politika 29. január 2022

Čo sledovať na YouTube „Zemepis predurčuje osud“ alebo Ukrajina, Rusko a geopolitika

Lukáš Krivošík
Lukáš Krivošík

Kanály ako RANE, CaspianReport a Binkov’s Battleground ozrejmujú konflikt na východ od nás.

Kanály ako RANE, CaspianReport a Binkov’s Battleground ozrejmujú konflikt na východ od nás.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Krivošík

„Zemepis predurčuje osud“ alebo Ukrajina, Rusko a geopolitika
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas telefonátu s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Kyjeve v piatok 28. januára 2022. FOTO TASR/AP

Na platforme YouTube vzniklo v posledných rokoch množstvo pozoruhodných kanálov k najrôznejším témam, ktoré robia amatéri i profesionálne tímy tvorcov. Mnohé sú dokonca celkom výnosné vďaka podporovateľom, čo tvorcom posielajú peniaze cez platformu Patreon.

Videá na YouTube sa navyše dajú zrýchliť až na dvojnásobok. Divákovi to šetrí čas.

Ak ste si niekedy chceli založiť „vlastnú televíziu“, prah v podobe vstupných nákladov nebol nikdy nižší. Samozrejme, vo výhode sú kanály v anglickom jazyku – nech tvoríte odkiaľkoľvek.

CaspianReport

Jeden z najzaujímavejších kanálov o medzinárodných vzťahoch a geopolitike robí v angličtine chlapík menom Shirvan Neftchi z Azerbajdžanu. Volá sa CaspianReport a má vyše 950-tisíc odberateľov.

Dajú sa tu nájsť geopolitické profily rôznych krajín sveta, recenzie kníh o medzinárodnej politike či spracovania aktuálnych tém medzinárodných vzťahov – často z oblastí sveta, ktoré sú na okraji záujmu bežného stredoeurópskeho spravodajstva. CaspianReport je skvelý množstvom postrehov a súvislostí z dejín, ekonomiky a, samozrejme, zo zemepisu. Geopolitika sa totiž zaoberá práve vplyvom geografie na politiku a medzinárodné vzťahy. Ako hovorí aj Shirvanom často citovaná fráza: „Zemepis predurčuje osud.“

Samozrejme, tento prístup má aj svoje úskalia, pokiaľ sa berie príliš absolutisticky. Keď človek v ruke drží kladivo, potom všetko začne vyzerať ako klinec. Aj kanál CaspianReport obsahuje tvrdenia, o ktorých by sa dalo polemizovať.

Napríklad vo videu o ekonomických omyloch KĽDR Shirvan sebavedome tvrdí, že zbedačenie tejto krajiny nemá nič spoločné s komunizmom, ale namiesto toho vymenuje sériu chybných strategických hospodárskych rozhodnutí zo strany severokórejského vedenia počas rôznych etáp existencie krajiny. No divákovi musí byť jasné, že tie rozhodnutia mohli padnúť a svoj devastačný účinok naplno prejaviť len v systéme, kde vláda dokonale kontroluje ekonomickú aktivitu. Teda v konečnom dôsledku išlo o dôsledok komunizmu...

Niektorí diváci (zrejme z Arménska) vyčítajú tiež kanálu zaujatosť, pokiaľ ide o témy týkajúce sa Azerbajdžanu. Tých je však málo.

Vo svetle diania medzi Ruskom a Ukrajinou sú pozoruhodné najmä dve videá (TU a TU) o tom, ako Rusi vnímajú geopolitické súvislosti svojej vlasti. A video s názvom Porozumieť ruskej mentalite. Všetky tri sú ešte z roku 2014.

No CaspianReport ponúkol nové videá k Rusku a Ukrajine aj počas posledného roka. Možnosť vojny medzi obidvomi slovanskými obrami spomínal CaspianReport už vlani v apríli. Z podobného súdka je aj video s názvom Prečo chce Rusko obnoviť sovietske hranice z júla 2021.

Najnovšie video spred dvoch týždňov rozoberá perspektívu možného rozšírenia NATO o Švédsko a Fínsko. Slovenského diváka by mohlo zaujímať aj video z roku 2020 s názvom Európsky plán na šach-mat Rusku o infraštruktúrnych iniciatívach, ktoré majú oslobodiť štáty EÚ od závislosti od ruských zdrojov.

RANE

Kto nedôveruje vysvetľovaniu geopolitických nuáns z Azerbajdžanu, môže siahnuť po americkej alternatíve v podobe kanála RANE. Ide vlastne o pôvodný kanál súkromnej spravodajskej agentúry Stratfor, ktorá firmám a iným súkromným záujemcom poskytuje analýzy bezpečnostno-politického prostredia.

Založil ju v 90. rokoch George Friedman. V slovenčine vyšli jeho knihy o geopolitike Nasledujúcich 100 rokov, Nasledujúce desaťročie a Ohniská napätia. Zaujímavé sú najmä tým, akú vysokú váhu Friedman prikladá stredoeurópskemu bloku štátov pod vedením Poľska, aj keď niektorí odbavia jeho predpovede o konfliktoch v 21. storočí ako politické sci-fi.

V každom prípade, kanál RANE ponúka rozhovory expertov o rôznych aktuálnych témach medzinárodných vzťahov. Nechýbajú ani videá k dianiu okolo Ukrajiny. Posledné pribudlo včera.

V rámci svojich videí ponúka RANE aj playlist 56 krátkych videí, ktoré predstavujú zemepisné výzvy rôznych krajín sveta vrátane Ruska a Ukrajiny. Tieto videá sa oplatí vidieť, lebo aj keď tu chýba Slovensko, cez profily iných krajín si divák uvedomí aj vplyv geografických daností na našu vlastnú krajinu.

Binkov’s Battleground

V súvislosti s hrozbou novej ruskej agresie voči Ukrajine nemožno nespomenúť ešte jeden kanál na YouTube s názvom Binkov’s Battleground. Zaoberá sa predovšetkým fiktívnymi scenármi hypotetických konvenčných vojen medzi krajinami podľa dostupných informácií o ich vojenskej sile. No nájsť sa tu dajú aj videá na rôzne iné vojenské témy, ako sú napríklad profily zbraňových systémov.

Nechýbajú tu chuťovky ako vojna medzi ČR a SR či rumunsko-maďarská vojna. A, samozrejme, rôzne verzie konfliktov medzi Spojenými štátmi a Ruskom, prípadne Čínou.

Pred pár dňami pribudlo video o tom, ako by vyzeral ruský útok na Ukrajinu. Asi neprekvapí, že náš východný sused by v tomto konflikte ťahal za kratší koniec. Ruské vojská sú početnejšie a lepšie vyzbrojené. No víťazstvo by bolo krvavo vykúpené a Rusi by riskovali hrozbu partizánskej činnosti na obsadených územiach i terorizmu vo vlastných mestách.

Kanál Binkov’s Battleground nepredpokladá, že by Rusi mali záujem o obsadenie celej Ukrajiny. Špekuluje o zabratí východu po rieku Dneper, prípadne aj s odrezaním nášho východného suseda od prístupu k Čiernemu moru. No aj keby sa ruské tanky nezastavili až na slovenských hraniciach, ale „iba“ na Dnepri, zmenšená Ukrajina by obrovsky utrpela, nehovoriac o utečeneckej kríze s miliónmi civilistov snažiacich sa zúfalo dostať z vojnového pásma.

No ak by aj Rusko bolo vojensky úspešné, pokazilo by si zrejme nadlho vzťahy s krajinami EÚ a dostalo by sa do ešte väčšej závislosti od Číny. Neeskalovať konflikt ďalej by pre všetkých zúčastnených malo byť najrozumnejšie. Dúfajme teda, že nad geopolitickými úvahami zvíťazí obyčajný ľudský mierový inštinkt.

Viete, že aj Konzervatívny denník Postoj je na YouTube? Staňte sa odberateľom kanála POSTOJ TV. Nájdete tam knižné recenzie i rozhovory so zaujímavými osobnosťami verejného, spoločenského a náboženského života.
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0