Aktuálne 30. marec 2023

Politickí väzni si uctili 35. výročie Sviečkovej manifestácie

TASR
TASR

Na záver pietneho podujatia sa prihovoril prefekt Dikastéria pre podporu jednoty kresťanov kardinál Kurt Koch.

Na záver pietneho podujatia sa prihovoril prefekt Dikastéria pre podporu jednoty kresťanov kardinál Kurt Koch.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Politickí väzni si uctili 35. výročie Sviečkovej manifestácie
Na snímke bývalí politickí väzni Branislav Tvarožek (vľavo) a Anton Pavlech (druhý zľava) odovzdávajú dar kardinálovi a prefektovi Dikastéria pre podporu jednoty kresťanov Kurtovi Kochovi (vpravo). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Členovia Konfederácie politických väzňov si vo štvrtok uctili 35. výročie Sviečkovej manifestácie. Na pietnom podujatí tzv. Bratislavského Veľkého piatka boli prítomní aj samotní účastníci tejto manifestácie. Na záver sa im prihovoril prefekt Dikastéria pre podporu jednoty kresťanov kardinál Kurt Koch.

„Silu občianskeho odporu, šírku jeho požiadaviek, odvahu vzoprieť sa monolitickej moci a utrpeniu, ktoré táto moc spôsobila, možno považovať za začiatok pohybu, ktorý viedol ku konečnému pádu komunistickej totality na Slovensku,“ poznamenal kardinál.

Slovo „sloboda“ je podľa neho základným posolstvom sviečkovej manifestácie a je aktuálne dodnes. Súčasne poukázal, že na demonštrácii sa zúčastnili ľudia rôznych názorov a vierovyznaní. „Rovní a rozdielni. Ale všetci zjednotení pre spoločné dobro krajiny a ľudskej osoby,“ zdôraznil.        

Práve 25. marec je podľa splnomocnenkyne vlády SR pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia Anny Záborskej deň, keď sa všetko zmenilo a definitívne sa ukázalo, že ľudia sa prestali báť. „Bez odvahy tých, ktorí so sviečkami v rukách vyšli na Hviezdoslavovo námestie brániť občianske a náboženské práva, by to také jednoduché nebolo,“ povedala a poďakovala sa im.

Pripomenula, že sviečky zapaľujú symbolicky z úcty „k tým tisíckam ľudí“ na námestí a z vďaky. „Ľuďom, ktorí ticho žiadali slobodné vymenovanie biskupov, plnú náboženskú slobodu a úplné dodržiavanie ľudských práv,“ doplnila.

Bratislavský Veľký piatok si prítomní uctili kladením vencov a ruží na pamätník Sviečkovej manifestácie za účasti čestnej stráže. Na podujatí zároveň zazneli svedectvá priamych účastníkov demonštrácie vrátane katolíckych a evanjelických duchovných.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0