Svet kresťanstva 19. september 2015

Slováci majú nového biskupa. Na Islande

TK KBS
TK KBS
Pápež František vymenoval za biskupa Reykjaviku slovenského kapucína Dávida Tencera.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TK KBS

Slováci majú nového biskupa. Na Islande
Pápež František vymenoval za biskupa Reykjaviku slovenského kapucína Dávida Tencera.

Najvyšším predstaviteľom islandských katolíkov sa stal 52-ročný kapucín Dávid Tencer. Do čela jedinej diecézy na ostrove ho vymenoval pápež František, ktorý zároveň prijal rezignáciu doterajšieho biskupa, 69-ročného Petra Bürchera. 


Páter Tencer s prvoprijímajúcimi deťmi v júni 2015. Foto - Facebook

Dávid Tencer sa narodil 18. mája 1963 v Novej Bani. Za kňaza Banskobystrickej diecézy ho vysvätili v roku 1986. O štyri roky neskôr vstúpil do rehole kapucínov. Po štúdiách v Ríme, kde získal licenciát z teológie, zložil rehoľné sľuby.  

Po návrate na Slovensko pôsobil ako farár v Holíči, neskôr založil kapucínsky kláštor v Hriňovej, kde pôsobil až do roku 2002. Krátko stál na čele kláštora v Žiline, odkiaľ odišiel pôsobiť ako misionár na Island. Najskôr bol vikárom kostola Stella Maris v Reykjavíku, potom farárom v meste Reydarfjordur. 

Prečítajte si aj
Dávid Tencer: Islanďania na elfov a trollov neveria, ale počítajú s nimi 

"Naša farnosť má 600 kilometrov pobrežia a len 600 registrovaných katolíkov. Farská kaplnka sv. Torlaka je u nás v dome. Predtým to bola slepačiareň. Preto, keď aj Islanďania nevedia, kde je náš kláštor, povieme, že tam, kde chodili kupovať vajíčka," povedal v roku 2010 v rozhovore pre náš portál páter Tencer.  

Prví katolícki misionári sa na Islande objavili už v 10. storočí. V súčasnosti je na ostrove desaťkrát viac krstov ako pohrebov, takže počet katolíkov neustále stúpa. Z 320-tisíc obyvateľov Islandu sa ku katolicizmu hlási približne 13-tisíc ľudí, čo predstavuje 3,5 percenta obyvateľstva. Ide o najvyšší podiel katolíckeho obyvateľstva spomedzi škandinávskych krajín.

Biskup Reykjavíku je zároveň členom sedemčlennej biskupskej konferencie škandinávskych krajín (Dánska, Grónska, Fínska, Islandu, Nórska a Švédska). Jediným pápežom, ktorý navštívil Island, bol Ján Pavol II. v roku 1989.

TK KBS, ig
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0