Aktuálne Cirkev 16. jún 2021

Plenárne zasadanie KBS Biskupi zrušili dišpenz od účasti na bohoslužbách

TK KBS
TK KBS

Všeobecný dišpenz od povinnej účasti na nedeľných bohoslužbách a prikázaných sláveniach stratí svoju platnosť 30. júna 2021.

Všeobecný dišpenz od povinnej účasti na nedeľných bohoslužbách a prikázaných sláveniach stratí svoju platnosť 30. júna 2021.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TK KBS

Biskupi zrušili dišpenz od účasti na bohoslužbách
Foto – TASR/Pavel Neubauer

Na 99. plenárnom zasadaní Konferencie biskupov Slovenska (KBS) v Badíne sa v dňoch 15. a 16. júna 2021 zúčastnili všetci slovenskí katolícki biskupi, členovia KBS. V rámci zasadania zvolili na nasledujúce obdobie piatich rokov generálneho sekretára KBS. Opätovne sa ním stal banskobystrický diecézny biskup Marián Chovanec.

Za predsedu Liturgickej komisie bol zvolený rožňavský diecézny biskup Stanislav Stolárik, hudobnú subkomisiu povedie spišský diecézny administrátor Ján Kuboš.

Predsedom Komisie pre katechizáciu a školstvo zostáva košický arcibiskup Bernard Bober. Teologickú komisiu povedie bratislavský eparcha Peter Rusnák.

Za predsedu Komisie pre klérus biskupi zvolili nitrianskeho diecézneho biskupa Viliama Judáka, ekonomickú radu povedie nový nitriansky pomocný biskup Peter Beňo.

Košický pomocný biskup Marek Forgáč bol menovaný za cirkevného asistenta služby pre charizmatické spoločenstvá Charis.

Plénu KBS boli predložené viaceré správy o činnosti. Prezentovali ich TV LUX, Rada pre mládež a univerzity, Rada pre pastoráciu Rómov a menšín, Rada pre rodinu. Riaditeľ Spolku svätého Vojtecha Ivan Šulík biskupov informoval o stave vydania nového Rímskeho misála. Biskupi tiež schválili slovenské znenie pridaných invokácií do Litánií k sv. Jozefovi.

V kontexte aktuálnej situácie prijali viaceré stanoviská a vyhlásenia, ktoré nájdete nižšie.


Slovenskí biskupi počas zasadania KBS v Badíne. Foto – TK KBS/Peter Zimen

Poďakovanie zdravotníkom

Šírenie ochorenia covid-19 spôsobilo veľkú záťaž pre celú spoločnosť.  V náročných okolnostiach sa viac prejavili naše dobré aj zlé vlastnosti. Keď sa z krízy snažíme zobrať poučenie, treba začať poďakovaním za to, čo bolo a stále zostáva obdivuhodné: starostlivosť a obetavosť množstva zdravotníckych pracovníkov.

Ďakujeme im za to, že s nasadením vlastného zdravia a života bojovali za zdravie a životy nás všetkých. Neraz preťažení a vyčerpaní, nielen zápasom s nemocami, ale aj s ľudskými slabosťami: s egoizmom či tvrdohlavosťou, ktoré pridali zbytočné problémy. Dobrovoľnícka služba našich kňazov v nemocniciach nám umožnila bližšie spoznať námahu lekárov a sestier i zdravotníckych pracovníkov a nadobudnúť k ich práci ešte väčšiu úctu.

Duchovní nám vydali svedectvo o náročnosti tejto práce, ktorá zostáva ťažkou aj s klesajúcim počtom chorých na covid. Zdravotníkom preto v mene celej Katolíckej cirkvi na Slovensku vyjadrujeme vďaku a úctu za príklad, ktorý poskytli v ťažkých časoch, aj za obety, ktoré priniesli a naďalej prinášajú.

Drahí lekári, sestry, zdravotníci, záchranári a všetci, ktorí ste sa starali o chorých: nech Vás dobrotivý Pán odmení za Vašu prácu, za pomoc nám všetkým v núdzi, za Vašu lásku a obetavosť. Vyprosujeme Vám Božie požehnanie a znovu pripomíname všetkým veriacim, aby sa za Vás modlili i každému človeku, aby si Vašu prácu vážil.

-------------------------------------------------------

Povzbudenie k návratu na bohoslužby

Slovenskí katolícki biskupi povzbudzujú veriacich, aby sa všade tam, kde to podmienky umožňujú, čo najskôr vrátili k osobnej účasti na bohoslužbách. Vplyvom okolností bola táto účasť dlhý čas zakázaná alebo limitovaná. Vďaka zlepšujúcej sa situácii je však stále viac možné chrámy bez ťažkostí navštevovať.

Mediálne prenosy liturgií poskytli vzácnu pomoc v pandemických časoch, nemôžu však natrvalo nahradiť osobnú prítomnosť na liturgii. Bolo by nesprávne, keby sme si na slávenia pred obrazovkami zvykli alebo sme ich pokladali za plnohodnotnú alternatívu.

Na základe rozhodnutia Konferencie biskupov Slovenska všeobecný dišpenz od povinnej účasti na nedeľných bohoslužbách a prikázaných sláveniach stratí svoju platnosť 30. júna 2021.

Následne povinnosť účasti nebude zaväzovať veriacich, pre ktorých návšteva chrámu môže znamenať zvýšené zdravotné riziko, a, samozrejme, tých, ktorým prítomnosť neumožnia lokálne okolnosti, napríklad zhoršená epidemická situácia.

Všetkým ostatným biskupi pripomínajú povinnosť nábožnej účasti, samozrejme, so starostlivým dodržaním platných opatrení. Kňazi nech veriacich vedú k ďalšiemu prehlbovaniu horlivosti a k chápaniu dôležitosti spoločnej oslavy Boha na liturgických zhromaždeniach.

-------------------------------------------------------

Stanovisko k tzv. reportu Matić

Na pôde Európskeho parlamentu bola predložená Správa o situácii v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia (tzv. report Matić). Slovenskí katolícki biskupi pokladajú viaceré formulácie obsiahnuté v tejto správe za celkom neprijateľné.

Cirkev vždy oceňuje každé úsilie chrániť zdravie a váži si iniciatívy, ktoré osobitným spôsobom prihliadajú na zdravie a práva žien. Zároveň však v danom kontexte pokladá za neprípustné označovať zabitie nenarodeného dieťaťa ako formu zdravotnej starostlivosti, či dokonca ako ľudské právo.

Život človeka musíme chrániť aj pred narodením a dieťa neslobodno svojvoľne zabiť. Biskupi preto žiadajú zachovať nedotknutú aj možnosť výhrady vo svedomí pre lekárov, ktorí odmietnu vykonať potrat. Práve rešpektovanie slobody svedomia totiž skutočne patrí medzi základné ľudské práva.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0