Aktuálne 13. október 2021

Vatikán Pápež Ján Pavol I. bude blahoslavený, František schválil zázrak na jeho príhovor

Postoj Vatican News
Postoj Vatican News

Pontifikát Albina Lucianiho trval len 33 dní, chcel napĺňať ducha koncilu.

Pontifikát Albina Lucianiho trval len 33 dní, chcel napĺňať ducha koncilu.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Vatican News

Pápež Ján Pavol I. bude blahoslavený, František schválil zázrak na jeho príhovor
Kardinál Karol Wojtyla debatuje 3. septembra 1978 vo Vatikáne so svojím predchodcom, pápežom Jánom Pavlom I. Foto: TASR/AP

Ctihodný pápež Ján Pavol I. bude vyhlásený za blahoslaveného. Svätý Otec František dnes uznal zázrak potrebný na beatifikáciu pápeža, ktorého pontifikát trval len 33 dní.

Ako informuje Catholic News Agency, zázrak pripisovaný príhovoru Jána Pavla I. je uzdravenie dievčaťa z arcidiecézy Buenos Aires, ktorá sa v roku 2011 dostala zo závažnej formy encefalopatie, choroby postihujúcej mozog.

„Usmievavý pápež“ Albino Luciani zomrel nečakane 28. septembra 1978 vo veku 65 rokov. Ako pápež sa chcel zamerať na napĺňanie Druhého vatikánskeho koncilu. Známy bol svojou pokorou a dôrazom na duchovnú chudobu.

Blahorečenie Jána Pavla I. by sa podľa talianskych novín Il Messaggero malo uskutočniť ešte pred budúcoročnou Veľkou Nocou. Slávnosť beatifikácie sa obvykle koná v regióne spojenom s osobou nového blahorečeného, v prípade pápeža Lucianiho pôjde pravdepodobne o Vatikán, keďže bol hlavou cirkvi.

Pápež František dnes potvrdil aj dekréty týkajúce sa ďalších troch budúcich blahoslavených a štyroch Božích služobníkov, ktorí získajú titul „ctihodný“.

Blahorečnými budú dvaja mučeníci zavraždení z nenávisti k viere v roku 1683 na území dnešnej  Argentíny: diecézny kňaz Pedro Ortiz de Zárate a jezuita Antonio Solinas.

Blahoslavená bude čoskoro aj zakladateľka rehole pôvodom z Kolumbie, sestra Maria Berenice Duque Henckerová, ktorá žila v 20. storočí.

Ctihodnou Božou služobníčkou bude zakladateľka Malých Ježišovych sestier, francúzska rehoľníčka Magdaléna Ježišova, rodným menom Magdeleine Hutin (1898-1989).

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0