Aktuálne 21. marec 2023

Patriarcha Bartolomej chce litovskú pravoslávnu cirkev odčleniť od Moskvy

TASR
TASR

Spadať by mala po novom pod Konštantínopol.

Spadať by mala po novom pod Konštantínopol.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Patriarcha Bartolomej chce litovskú pravoslávnu cirkev odčleniť od Moskvy
Foto - OrthoChristian.com

Konštantínopolský ekumenický patriarcha Bartolomej oznámil, že v spolupráci s litovskou vládou plánuje vyčleniť tamojšiu pravoslávnu cirkev spod moskovského patriarchátu. 

Patriarcha Bartolomej sa v roku 2019 dostal do sporu s Moskvou po tom, čo oficiálne uznal nezávislosť ukrajinskej pravoslávnej cirkvi od moskovského patriarchátu.

„Dnes sa pred nami otvára nová perspektíva a možnosť spolupracovať pri založení novej vetvy ekumenického patriarchátu v Litve," povedal Bartolomej novinárom v litovskom hlavnom meste Vilnius po tom, čo sa stretol s tamojšou premiérkou Ingridou Šimonyté.

Premiérka uviedla, že niektorí príslušníci pravoslávnej cirkvi v Litve a tiež utečenci z Ukrajiny a Bieloruska už dlhšie namietali voči tomu, že litovská cirkev spadá priamo pod ruský patriarchát. Je podľa nej "prirodzené a ľudské, že po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú otvorene podporuje aj ruský patriarcha Kirill, litovským pravoslávnym veriacim svedomie nedovoľuje zostať členmi moskovského patriarchátu".

Ruská pravoslávna cirkev sa k vzniknutej situácii bezprostredne nevyjadrila.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0