Svet kresťanstva 02. október 2015

Pápežovo nečakané gesto rozohnilo v Amerike vášne

Pavol Rábara
Pavol Rábara
Františkova cesta v USA má nečakanú dohru. Čo vyvolalo stretnutie pápeža s Kim Davisovou?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Pápežovo nečakané gesto rozohnilo v Amerike vášne
Františkova cesta v USA má nečakanú dohru. Čo vyvolalo stretnutie pápeža s Kim Davisovou?

Bola to famózna návšteva, všetci z neho boli unesení – od katolíkov, protestantov až po liberálov a neveriacich. No zdá sa, že všetko je inak. Po odchode pápeža Františka z USA sa v krajine najviac diskutuje o jeho stretnutí s potrestanou úradníčkou pre názor na homosexuálne manželstvá. Do titulkov novín sa dokonca dostali slová ako kultúrna vojna a analytici pripomínajú, že pápež je katolík.

Pápež odlieta z USA do Ríma (Foto - TASR/AP)

František a kultúrna vojna

Čo sa stalo? Prečo si to pápež zrazu celé podľa médií pokazil? Dva dni po jeho návrate do Ríma vyšlo najavo, že ešte minulý týždeň sa stretol neverejne s Kim Davisovou – úradníčkou, ktorá strávila pár dní v base za to, že odmietla potvrdiť povolenie k sobášu pre homosexuálny pár.

Témy, o ktorých hovoril František počas návštevy verejne, sa všetkým páčili. Prijatie Davisovej už nie. V denníku Los Angeles Times to zhrnuli takto: „Stretnutie ukázalo akoby druhú stranu pápežovej cesty – za verejnými posolstvami tolerancie a prijatia bola tichá kampaň pre postavenie cirkvi v kultúrnej vojne.“

„Kultúrna vojna obnovená,“ hlásal titulok New York Times. Podľa novín dala epizóda s Kim Davisovou „nový rozmer americkému turné, počas ktorého pápeža vítali nadšené zástupy a prekvapivý obdiv liberálnych Američanov...“

Stretnutie rozhnevalo homoaktivistov a sklamalo mnohých liberálnych katolíkov. „Správa o stretnutí pápeža s Kim Davisovou hádže mokrú handru na dobú vôľu, ktorú pápež počas návštevy USA ukazoval,“ hovorí aktivista LGBTI Francis DeBernardo.

„Bola to podpásovka,“ cituje newyorčana Nicholasa Coppolu portál ChristianToday. „Veľmi som dúfal v tohto pápeža, ale hlboko ma sklamal,“ dodal.

Ako píše Reuters, táto skupina ľudí sa cítila povzbudená po dávnejšom Františkovom vyjadrení k homosexuálom: „Ak je niekto gej a hľadá Pána a je dobrej vôle, kto som ja, aby som ho súdil?“ Tieto slová však boli mylne interpretované tak, že pozícia Svätej stolice v otázkach homosexuality sa zásadne mení.

Vytriezvenie pre liberálov

Profesor religionistiky z Mount St. Mary's University v Los Angeles Guillermo Garcia hovorí, že stretnutie pápeža s Davisovou by malo slúžiť ako vytriezvenie z reality pre tých, čo zabudi, že František je v prvom rade katolík. „Pre fakt, že je taký odlišný od svojch predchodcov, sme v ňom videli niekoho, kým nikdy nebol,“ povedal pre LA Times.

Kim Davis - úradníčka z Kentucky 

Druhá vec, ktorá vyvolala silné reakcie, boli pápežove slová počas spiatočného letu do Ríma. František sa vyjadril, že štátni zamestnanci majú „ľudské právo“ povedať, že nebudú vykonávať povinnosti, ktoré idú proti ich svedomiu.

Pápež takto odpovedal na otázku reportéra ABC News, ktorý spomenul práve vydávanie povolení na sobáš pre homosexuálne páry. František priamo nespomenul prípad Kim Davisovej. „Nemôžem držať v hlave všetky prípady, ktoré sa týkajú výhrady vo svedomí,“ vravel František na palube lietadla. „Ale môžem povedať, že výhrada svedomia je súčasťou ľudských práv. Je to právo,“ dodal.

Odkaz z lietadla?

Podľa agentúry Reuters môže stretnutie pápež – Davisová a následné vyjadrenie o výhrade vo svedomí povzbudiť miestnych úradníkov, aby zasahovali do vydávania povolaní na sobáš (marriage license).

V júni totiž Najvyšší súd USA rozhodol, že homosexuálne manželstvá sú legálne vo všetkých 50 štátoch USA.

Obhajca Kim Davisovej Mat Staver odmietol, že by stretnutie jeho klientky s pápežom malo vyslať odkaz ostatným úradníkom či sudcom, ktorí majú problém s vydávaním týchto dokumentov homosexuálom. „Bolo to stretnutie pápeža s Kim Davisovou a jej manželom, aby ju povzbudil,“ vyjadril sa právnik.

Reuters pripomína, že v Texase, Alabame a ďalších štátoch viacerí sudcovia a úradníci vyjadrili svoj nesúhlas s manželstvami osôb rovnakého pohlavia. Alabamský sudca Nick Williams dlhdodobo odmieta vydať akékoľvek manželské licencie v meste Washington County. Tento sudca sa vyjadril, že stretnutie Kim Davisovej a pápeža ho inšpirovalo.

„Povedal by som, že v súčasnosti pápež rozumie lepšie Ústave Spojených štátov než Najvyšší súd USA,“ vravel.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0