Svet kresťanstva 08. september 2016

Vykázaní saleziáni sa vrátili do Rožňavy

Imrich Gazda
Imrich Gazda
Po tom, čo bývalý rožňavský biskup Vladimír Filo vykázal saleziánov z diecézy, súčasný biskup Stanislav Stolárik ich pozval späť.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Vykázaní saleziáni sa vrátili do Rožňavy
Po tom, čo bývalý rožňavský biskup Vladimír Filo vykázal saleziánov z diecézy, súčasný biskup Stanislav Stolárik ich pozval späť.

Saleziáni dona Bosca začali opäť pôsobiť v Rožňave uplynulú nedeľu. Tri roky po tom, ako ich odtiaľ vykázal bývalý rožňavský biskup Vladimír Filo. Obnovený komunitný dom s kaplnkou na Námestí baníkov požehnal miestny biskup Stanislav Stolárik, ktorý saleziánov pozval späť do diecézy a zveril im do správy sídlisko Juh.


Biskup Stanislav Stolárik a primátor Rožňavy Pavol Burdiga otvárajú obnovené priestory saleziánov v Rožňave. Po pravej strane stojí provinciál saleziánov Jozef Ižold, v pozadí predstavený rožňavskej komunity Ján Čapla. Foto – saleziani.sk

„Saleziáni vždy pôsobia v diecéze na základe pozvania miestneho biskupa, ktorý sa stará o svojich veriacich. Otec biskup Stolárik poznal prácu saleziánov dávno pred svojím nástupom na biskupský stolec v Rožňave,“ povedal pre Postoj hovorca slovenských saleziánov Rastislav Hamráček.

„Naše pozvanie do Rožňavy vnímame ako ovocie jeho skúsenosti s tým, čo môžu saleziáni ponúknuť pre dobro cirkvi a najmä mladých,“ odpovedal Hamráček na otázku, či návrat do Rožňavy vnímajú ako zadosťučinenie.

Prečítajte si aj
Saleziáni už nechcú spravovať šaštínsku baziliku a farnosťZdieľať

Predstaveným komunity a správcom farnosti sa stal Ján Čapla. Okrem neho budú v Rožňave pôsobiť aj Maroš Leškovský a Vladimír Peregrim. „Počas nasledujúcich rokov by sa komunita mala rozšíriť aj o ďalších členov,“ dodal Hamráček.

Saleziáni museli opustiť Rožňavu na konci leta 2013 po rozhodnutí vtedajšieho diecézneho biskupa Vladimíra Fila, ktorý pred rokom zomrel. Na čele diecézy ho v máji 2015 nahradil dovtedajší košický pomocný biskup Stolárik. Už krátko nato sme vás na Postoji informovali, že diecéza začala s rehoľou saleziánov rokovať o obnovení spolupráce.   

O stanovisko sme požiadali aj Biskupský úrad v Rožňave.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0