Svet kresťanstva 03. október 2022

Riziká nových náboženských hnutí Sme ľahko zneužiteľní, varuje religionista. Najzraniteľnejšou skupinou sú deti

Jana Zlatohlávková
Jana Zlatohlávková

Cirkevný odbor ministerstva kultúry pripravil projekt, ktorým chce upozorniť na nebezpečné a manipulatívne náboženské skupiny. 

 

Cirkevný odbor ministerstva kultúry pripravil projekt, ktorým chce upozorniť na nebezpečné a manipulatívne náboženské skupiny. 

 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jana Zlatohlávková

Sme ľahko zneužiteľní, varuje religionista. Najzraniteľnejšou skupinou sú deti
Zdroj: profimedia.sk

Náboženská scéna je v súčasnosti veľmi pestrá. Aj napriek tomu, že sa hovorí o silnejúcej sekularizácii, ľudia sa k náboženstvu, náboženskému mysleniu a duchovnému prežívaniu vo veľkom vracajú.

Religionista Zdeněk Vojtíšek z Husitskej teologickej fakulty Karlovej univerzity v Prahe poznamenáva, že sekularizácia, ako ju poznáme z 19. a 20. storočia, je pravdepodobne na konci.

„Náboženstvo sa do spoločnosti vracia, ale nie v inštitucionalizovanej forme. Inštitúcie v akejkoľvek oblasti nie sú dnes na tom dobre, nie sú obľúbené. Ale to nehovorí o tom, že je neobľúbené náboženstvo. Práve naopak,“ hovorí Vojtíšek.

Individualizované náboženstvo

V súčasnosti máme možnosti dozvedieť sa veľa informácií o náboženstvách, ktoré neboli u nás doteraz také známe a ktoré sú pre niektorých inšpirujúce. Technológie dávajú tiež možnosť podeliť sa o svoje myšlienky s mnohými ľuďmi a nie je problém nájsť pre akékoľvek inovácie a myšlienky ich stúpencov.

Vznikajú nové náboženské hnutia a skupiny, ktoré svoju nespokojnosť s väčšinovým názorom pretavia do hľadania niečoho iného. Podľa religionistu je to celkom prirodzené, nie je to len záležitosť našej doby.

„Ako všetko nové, aj takéto hnutia vzbudzujú nedôveru a obavy. V mnohých prípadoch však ide o neškodné záležitosti. Je to vec výberu, nemusí to byť práve moja šálka kávy, ale nejde o nejakú nelegálnu činnosť. Na druhej strane treba byť ostražitý, lebo nie všetky formy novej religiozity sú žiaduce,“ hovorí Vojtíšek.

Na vzostupe je takzvaná difúzna spiritualita, akýsi individualizovaný náboženský život, ktorý je ušitý na mieru podľa toho, čo komu vyhovuje, a nevtesnáva sa do nejakých mantinelov spoločenstva. To však neznamená, že by sa spoločenstvá príležitostne nevytvárali, napríklad cez rôzne semináre či prednášky.

„Na vzostupe je takzvaná difúzna spiritualita ušitá každému na mieru, ktorá sa nevtesnáva sa do nejakých mantinelov spoločenstva,“ tvrdí religionista Zdeněk Vojtíšek.“Zdieľať

„Mizne model, že náboženstvo bolo jednou zo súčastí spoločnosti tak ako zdravotníctvo, školstvo, veda či politika. Teraz náboženstvo celú spoločnosť prestupuje a preniká do populárnej kultúry. Nenájdete počítačovú hru, seriál, ktoré by do nejakej miery neriešili otázku náboženstva, ďalej alternatívna medicína, takzvaná nová veda, alternatívne typy školstva a podobne len poukazujú na to, že hovoriť o silnejúcej sekularizácii je nezmysel,“ myslí si Vojtíšek.

Náboženstvo stále chápeme v osvietenskom zmysle, že náboženstvo je cirkev. „Keď do školy príde katolícky kňaz, všetci vedia, ktoré náboženstvo reprezentuje. Keď však pani učiteľka začne rozprávať o anjeloch alebo začne dieťaťu, ktoré kašle, prikladať ruky s kozmickou energiou na čakru, pre mnohých je v tom ťažké rozoznať náboženskú aktivitu,“ tvrdí český religionista a poukazuje na to, že v tomto je povedomie ľudí naozaj veľmi nízke.

Otvorený priestor na konšpirácie a manipuláciu

„Tam, kde nie sú relevantné informácie, vytvára sa priestor na konšpirácie, zneužívanie, manipuláciu,“ hovorí Lucia Grešková z cirkevného odboru Ministerstva kultúry SR (MK SR). Ten sa okrem iného zaoberá aj otázkami ochrany pred manipulatívnymi svetonázorovými či spirituálnymi skupinami.

V oblasti náboženského zneužívania, extrémizmu či problémov, ktoré súvisia s náboženskou závislosťou, nie je na Slovensku dostupná takmer žiadna forma poradenstva. Nie sú špecializovaní psychológovia ani sociálni pracovníci.

V minulosti fungoval Ústav pre vzťahy štátu a cirkví, ten však bol zrušený. Jeho agendu prevzal cirkevný odbor MK SR.

Nie je štandardné, aby ministerstvo zastrešovalo poradenstvo, ale keďže nie sú špecializované pracoviská a poradenské centrá, ľudia sa so svojimi otázkami často obracajú priamo na cirkevný odbor.

„Kontaktujú nás buď príbuzní niekoho, kto sa dostal do nejakého pochybného spoločenstva, alebo tí, ktorí sa potrebujú zorientovať a nemajú na to takmer žiadne informácie,“ hovorí Grešková.

Pri Ekumenickej rade cirkví SR funguje tiež Centrum pre štúdium siekt, ktoré okrem iného poskytuje aj poradenstvo.

Ilustračná foto: profimedia.sk

„Často sa na nás obracajú ľudia už neskoro, keď je potrebné riešiť veci v tresnoprávnej rovine, kde spolupracujeme s ministerstvom vnútra. Dlhodobo upozorňujeme na to, že naozaj potrebujeme špecializované centrá, ktoré by sa zaoberali aj touto problematikou,“ vysvetľuje Grešková.

Napríklad počas pandémie zaznamenali štvornásobný nárast klientov. „Išlo najmä o vplyv konšpiračných náboženských skupín. Mnohí hľadali zdôvodnenie pandémie v následkoch hriechov či Božieho trestu a podobne,“ hovorí Grešková.

Religionista Vojtíšek potvrdzuje tento trend a dodáva: „Je dôležité sústrediť sa nielen na upozornenia na podivné náboženské skupiny, ale zameriavať sa aj na varovania pred všetkými manipulatívnymi a populistickými spôsobmi, či už je to v politike, obchode, alebo medicíne. Potrebujeme sa dozvedieť, že sme veľmi ľahko manipulovateľní, ľahko zneužiteľní.“

Vieme ochrániť deti?

Najzraniteľnejšou skupinou sú práve deti, ktoré často vôbec nevedia rozlíšiť, že majú do činenia s pochybným spoločenstvom alebo ideológiou a že vchádzajú do niečoho, čo je pre ne nebezpečné.

Ministerstvo kultúry preto v spolupráci s Národným koordinačným strediskom pre riešenie problematiky násilia na deťoch pripravilo informačný leták, ktorý je určený deťom, aby im na základe konkrétnych znakov pomohol rozlíšiť nebezpečnú skupinu či manipulatívne správanie.

Zároveň má byť k dispozícii aj dospelým, ktorí sa snažia týmto deťom pomôcť a často si nevedia rady, pretože k tejto problematike je dostupných málo informácií.

Nejde len o náboženské skupiny, ale o rôzne svetonázorové spoločenstvá, ktoré sa v poslednom čase objavujú či už na internete, v médiách, alebo dokonca priamo v školách. Tam sa dokážu dostať aj do vyučovacích programov, a to bez toho, aby riaditelia, pedagógovia a rodičia vedeli, že v pozadí je nejaké manipulatívne spoločenstvo.

Do škôl sa dostanú registrované cirkvi a náboženské spoločnosti len v rámci hodín náboženskej výchovy. Pokiaľ by však kňaz chcel robiť mimo náboženskej výchovy prednášku o protidrogovej problematike, nemôže tak robiť len z titulu toho, že je kňaz. Takúto prednášku môže mať na školách len človek, ktorý pracuje v tom odbore, má teda odborné vedomosti a prax z danej oblasti.

Nejde len o náboženské skupiny, ale o rôzne svetonázorové spoločenstvá, ktoré sa v poslednom čase objavujú či už na internete, v médiách, alebo dokonca priamo v školách, informuje ministerstvo kultúry.Zdieľať

„Do škôl sa však chcú dostať aj neregistrované náboženské spoločenstvá, ktoré však nemajú k dispozícii vyučovaciu hodinu náboženstva. Aj ony chcú mať dosah na mladých a robiť misiu. Jedným zo spôsobov, ako sa tam dostať, je založiť si občianske združenie, ktoré vchádza do škôl napríklad cez aktivity k protidrogovej činnosti či obchodovaniu s ľuďmi a podobne,“ vysvetľuje Lucia Grešková.

Deti tak prichádzajú do kontaktu so skupinami, ktoré do „odbornej“ prednášky zakomponujú myšlienky, výrazy, metódy svojho spoločenstva. Pri ďalšom kontakte už dieťaťu nebudú tieto spôsoby cudzie a nemusí mať tendenciu zareagovať na ponuku odmietavo.

Religionista Vojtíšek hodnotí pozitívne, že je k dispozícii materiál, ktorý pomôže deťom zorientovať sa. Poukazuje však na to, že mapuje len veľmi malý výsek všetkých možných náboženských spoločností. Forma letáka limituje materiál aj v tom, že nedokáže reflektovať rôzne situácie a pomery adresátov.

„Vynára sa tiež otázka, či je práve najšťastnejšie, aby takýto projekt zastrešovala štátna inštitúcia. Navyše v čase, keď dôvera v inštitúcie prudko klesá,“ poznamenáva religionista.

Leták vydalo ministerstvo kultúry na začiatku septembra a zabezpečilo distribúciu v osvetových strediskách, v cirkvách a náboženských spoločnostiach či cirkevných školách. 

V súčinnosti s ministerstvom školstva by sa mala následne zabezpečiť distribúcia letáka aj do všetkých štátnych škôl. V pláne je tiež príprava metodickej príručky k práci s letákom a prevencii v tejto oblasti.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0