Svet kresťanstva 07. máj 2020

Kým bol zosnulý veľmajster Maltézskeho rádu, ktorý obnovil vzťahy s pápežom

Bohumil Petrík
Bohumil Petrík
Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto zomrel koncom apríla vo veku 75 rokov.
Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto zomrel koncom apríla vo veku 75 rokov.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Bohumil Petrík

Kým bol zosnulý veľmajster Maltézskeho rádu, ktorý obnovil vzťahy s pápežom
Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto na fotografii z júna 2018. Foto – TASR/AP

Koncom uplynulého mesiaca, 29. apríla, zomrel na následky nevyliečiteľnej choroby 80. veľmajster Zvrchovaného vojenského špitálneho rádu sv. Jána z Jeruzalema, Rhodosu a Malty.

Meno 75-ročného zosnulého veľmajstra je rovnako rozsiahle ako názov samotného rádu, na čele ktorého stál dva roky – Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto. Za sebou zanecháva začaté reformy a obnovené vzťahy so Svätou stolicou, ktoré sa počas éry jeho predchodcu Roberta Matthewa Festinga ocitli v kríze.

Pápež František v kondolenčnom telegrame vyzdvihol vlastnosti, ktorými sa zosnulý vyznačoval: vernosť cirkvi, prepájanie viery a kultúry, ako aj službu núdznym.

Giacomo Dalla Torre sa narodil v roku 1944 v Ríme. Jeho strýko počas druhej svetovej vojny vo vatikánskom denníku L´Osservatore Romano otvorene vystupoval proti fašizmu, antisemitizmu a vo svojom dome ukrýval Alcide De Gasperiho, neskoršieho talianskeho premiéra a spoluzakladateľa EÚ.

V dospelosti Giacomo Dalla Torre vyučoval klasickú gréčtinu na Pápežskej Urbanovej univerzite, bol knihovníkom, archivárom a autorom odborných textov o stredovekom kresťanskom umení.

Maltézsky rád ho prijal za svojho člena v 80. rokoch minulého storočia a 2. mája 2018 si ho zvolil za 80. veľmajstra.

„Vedenie prevzal v dôležitom okamihu poznačenom inštitucionálnou krízou, ktorá spôsobila mnohé rany,“ priznávajú maltézski rytieri problémy, ktorým sme sa v minulosti venovali v tomto texte. „Zakrátko sa mu podarilo obnoviť harmóniu v ráde aj vo vzťahoch s pápežom,“ oceňuje Maltézsky rád pôsobenie Giacoma Dalla Torre.

Napriek svojmu postaveniu osobne rozdával jedlo bezdomovcom na železničných staniciach v Ríme a bol nadšencom náboženských pútí. „Nezáleží na tom, koľkých ste sa zúčastnili. Vždy je to nová skúsenosť, ktorá obohacuje dušu a približuje nás k Pánovi. Som si istý, že púť s hendikepovanými ľuďmi mi dáva novú silu, aby som mohol čeliť výzvam v mojom úrade,“ vyznal sa Giacomo Dalla Torre.

Aj preto len s ťažkým srdcom prijal tohtoročné zrušenie 62. medzinárodnej púte Maltézskeho rádu do Lúrd, ktorá patrí k najdôležitejším udalostiam v živote rádu. „Bolo to veľmi bolestivé rozhodnutie,“ priznal veľmajster a zároveň ocenil angažovanosť členov Maltézskeho rádu a dobrovoľníkov v čase pandémie.

Len mesiac po tomto vyhlásení Giacomo Dalla Torre zomrel. Vedenie rádu až do zvolenia jeho nástupcu prevzal v súlade so stanovami 80-ročný Portugalčan Ruy Gonçalo do Valle Peixoto de Villas Boas.

Čo je Maltézsky rád

Zvrchovaný vojenský špitálny Rád sv. Jána z Jeruzalema, Rhodosu a Malty, je laický rehoľný rád s bohatou históriou siahajúcou až do 11. storočia. V súčasnosti sa venuje najmä charitatívnej činnosti po celom svete vrátane Slovenska. Je subjektom medzinárodného práva, diplomatické vzťahy udržiava s vyše sto štátmi.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0