Svet kresťanstva Duchovný život Hnutia a spoločenstvá 22. október 2021

Godzone tour Prípravy na živé koncerty vrcholia. Program zopakujú aj pre nezaočkovaných

Monika Ostrovská
Monika Ostrovská

Za podujatím stojí 250 dobrovoľníkov, ktorí do projektu vložia nielen svoj čas, ale aj financie.

Za podujatím stojí 250 dobrovoľníkov, ktorí do projektu vložia nielen svoj čas, ale aj financie.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Monika Ostrovská

Prípravy na živé koncerty vrcholia. Program zopakujú aj pre nezaočkovaných
Nahrávanie klipu k sprievodnej piesni „Boh nie je mŕtvy“/Zdroj: Godzone

O necelý mesiac štartuje trinásty ročník Godzone tour. Po ročnej prestávke sa koncerty uskutočnia naživo v šiestich mestách. A to hneď dvakrát. Organizátori zopakujú vystúpenie pre nezaočkovaných.

„Bude to nákladnejšie aj fyzicky náročnejšie, no rozhodli sme sa, že tu chceme byť pre všetkých, o to viac, keď ide o evanjelizačné podujatie,“ vysvetľuje pre Svet kresťanstva vedúci mediálneho tímu Godzone Lukáš Valach.

Jedným z dôvodov je aj nízka zaočkovanosť medzi mládežou. Koncom augusta bolo v skupine do 17 rokov zaočkovaných len 22 percent. Aby sa stihli obe skupiny vystriedať, takmer trojhodinový program skrátili na dve hodiny.

„Keďže registrácia vopred nie je nutná, môže prísť hocikto, kto sa rozhodne hoci aj v ten deň, pokiaľ sa zmestí do povolenej kapacity. Potrebovať bude len negatívny test,“ hovorí Valach, ktorý dodáva, že zo skupiny OTP môže prísť do Žiliny a Zvolena približne 1 400 účastníkov a do Bratislavy 3 000. Kapacita na vystúpení pre zaočkovaných nebude obmedzená.

Hudobno-tanečný program prinesie tento rok hlavné posolstvo, že Boh nie je mŕtvy. „Zdalo sa nám, že ľudia v našom okolí nerátajú s tým, že Boh môže zasiahnuť do ich situácie. Je to odvážny názov, doteraz sme mali témy, v ktorých sa nehovorilo priamo o Bohu. Chceme svetu na rovinu povedať, že Boh skutočne žije a koná,“ vysvetľuje Soňa Valachová z manažérskeho tímu.

Sprievodná pieseň Godzone tour 2021 – Boh nie je mŕtvy/Zdroj: YouTube

Na posledné turné, ktoré sa uskutočnilo naživo, prišlo 25-tisíc ľudí. Za masovým podujatím stojí tento rok 250 dobrovoľníkov, ktorí s prvými úlohami začínajú už v januári. Produkčný tím sa stretáva raz mesačne a spoločne hľadá tému nasledujúceho ročníka. Zároveň bežia rokovania o prenájme hál a štadiónov.

„Haly sú dosť drahé a je náročné vybaviť ich tak, aby sedeli dátumy aj časy. Tým, že turné býva súčasťou Týždňa cirkvi pre mládež, sme viazaní vždy konkrétnym novembrovým týždňom. Navyše, nie každá hala vyhovuje našim potrebám, pretože celá produkcia, stage, obrazovky a hliníková konštrukcia sú veľkých rozmerov,“ povedal výkonný riaditeľ projektu Godzone Dávid Slavkovský.

Organizátori priznávajú, že tento rok pociťujú väčší nápor stresu, pretože pomáhali so stretnutím mládeže so Svätým Otcom. Do hlavných príprav sa mohli pustiť až po odchode pápeža. Vymyslieť koncept programu, zložiť nové piesne, natočiť sprievodné videá, zabezpečiť odvoz, stravu, ubytovanie 250 ľuďom v šiestich mestách. To je len zlomok vecí, ktoré treba vopred pripraviť.

Hoci sa turné začne v pondelok 15. novembra v Prešove, prví dobrovoľníci pricestujú už v predchádzajúcu stredu. Najprv dorazia dodávky a kamión s technikou. Stavebný tím nachystá pódium, osvetlenie a ozvučenie na generálnu skúšku.

Cez víkend prebiehajú generálne skúšky a dolaďuje sa program. „Až vtedy prvýkrát vidíme, ako jednotlivé vystúpenia vyzerajú, keď ich dáme dokopy,“ priznáva Slavkovský, ktorý bol dlhoročným moderátorom.

Zvyšní dobrovoľníci dorazia v sobotu a prejdú krátkou duchovnou prípravou. Večer sa začínajú praktické prípravy. Zhruba 250 mladých zvyčajne funguje v tímoch po desať až 20 ľudí. Stavbári, osvetľovači, zvukári, umelci, záchranári, upratovači, kuchári, ubytovací, dobročinný tím, členovia Godzone shopu a ďalší.

Výkonný riaditeľ projektu Godzone Dávid Slavkovský/Foto: archív Godzone

„Kedysi bola príprava turné osobnejšia. V osemdesiatčlennom tíme sme sa všetci poznali, pri tomto počte to nie je reálne. Celé je to akoby mravenisko, zvonku možno vidno chaos, vnútri však každý vie, čo má robiť,“ doplnil Lukáš Valach z marketingu.

Nájsť nocľah pre stovky ľudí nemusí byť vždy úplne jednoduché. Mladým pomáhajú kňazi, rehoľníci, ale aj rodiny v okolí. Dobrovoľníkov ubytujú v pastoračných centrách, v kláštoroch aj v seminároch.

„Niekedy vidíme, ako rodinky uvoľnia detskú izbu a samy spia v obývačke alebo spoločne natlačené v spálni. Občas sa stane, že niekto má penzión a ubytuje nás zadarmo. Je to veľká pomoc,“ hovorí Soňa Valachová, ktorá koordinuje ubytovanie. Stravu má na starosti kuchár z cateringovej spoločnosti, ktorý má vlastnú dodávku prispôsobenú na varenie a cestuje spolu s nimi.

Godzone tour nie je len svetelná šou a trojhodinový koncert. Evanjeliové posolstvo chcú priniesť neveriacim aj praktickou pomocou. Organizátori vopred kontaktujú miestnu charitu či neziskovú organizáciu a poskytnú im dobrovoľníkov pre službu, ktorú potrebujú. Pomáhajú bezdomovcom, navštevujú domovy dôchodcov alebo upratujú okolie. Zároveň pred koncertom prebiehajú evanjelizácie na námestiach a v školách.

K dobrovoľníkom sa prihlásila aj Eva Trungelová z Galanty, ktorá pracuje ako tímlíderka v obchodnom reťazci. Už šiesty rok za sebou si v novembri zoberie týždeň dovolenky, aby mohla slúžiť v Godzone shope. „Celý obchod si musíme v každom meste nanovo vybudovať a naaranžovať. Skladáme regály, poličky, ukladáme knihy a oblečenie,“ hovorí absolventka animátorskej školy Godzone school.

Jej tím odchádza zväčša ako posledný, keďže účastníci nakupujú až po skončení programu. Opäť nasleduje rozobratie celého obchodu a naloženie do dodávok. Na ubytovanie sa dostane okolo polnoci a vstáva v skorých hodinách. „Spíme 5-6 hodín a je to aj fyzicky náročné, no prekvapilo ma, že po návrate domov som ďalší týždeň v práci dokázala normálne fungovať. Hoci ideme dávať, aj my veľa dostaneme a načerpáme zo stretnutí, svedectiev alebo z času v tíme,“ doplnila.

Eva Trungelová slúži spoločne s manželom/Foto: Súkromný archív

Adam Orság pracuje ako záchranár. Zatiaľ vynechal len jedno turné. Na starosti má osemčlenný tím zdravotníkov, ktorí s ním cestujú celý týždeň. V prípade, že by niekto z nich vypadol, má v zálohe aj niekoľko lokálnych dobrovoľníkov.

Najčastejšie riešia úrazy pri stavaní pódia alebo zachraňujú hlasy spevákom. Podľa neho je evanjelizácia skutočné zachraňovanie životov. „Vezmem si týždeň voľna zo záchranky a zaplatím si príspevok, aby som mohol slúžiť na Godzone tour. To, že dokážem zohnať ďalších osem zdravotníkov do tímu, ktorí urobia to isté, považujem za zázrak,“ doplnil Orság zo Sliača.

Keďže vstup na turné je pre verejnosť celkom zadarmo a pripraviť tak masové podujatie je finančne náročné, organizátori pozývajú dobrovoľníkov, aby prispeli nielen vlastnými rukami, ale aj financiami.

„Náklady na jedného dobrovoľníka sa pohybujú aj v stovkách eur. Cesta, strava, ubytovanie na šesť dní plus tímové oblečenie. Nemáme veľkých sponzorov, ktorí by celé podujatie zastrešili, všetko sú malé príspevky od jednotlivcov,“ hovorí Lukáš Valach, ktorý dodáva, že zbierky na podujatí tvoria značnú časť rozpočtu. Ďalšie financie zháňajú cez rôzne projekty na VÚC v rámci práce s mládežou alebo iné kampane.

„Keď sa to celé vyskladá, väčšinou zostávame na nule alebo v miernom mínuse. Ak sme v pluse, tak si rovno zarezervujeme haly na ďalší rok alebo techniku. Pokiaľ by našu snahu Boh nepožehnal, skončili by sme vo veľkých mínusoch,“ priznáva Slavkovský.

Duchovná príprava na turné/ Foto: archív Godzone

Zo začiatku stáli za projektom prevažne mladí zo spoločenstva SP a Piar, rokmi sa však pridávajú ľudia z rôznych kútov Slovenska a Českej republiky. Ako sami hovoria, v priebehu trinástich rokov sa naučili, že hoci je to masová akcia, najdôležitejší je osobný prístup.

„Každý dobrovoľník príde slúžiť s nejakou motiváciou a túžbou, preto sa ľuďom v tíme snažím čo najosobnejšie venovať. Nejde o nejakú masu dvoch či troch stoviek ľudí, je to príbehoch jednotlivcov. Mali sme v tíme ľudí, ktorí neboli veriaci a obrátili sa, alebo boli veriaci, no riešili v živote vážny problém, alebo neboli dlho v kostole,“ spomína Valach, podľa ktorého je týždeň v službe často aj s cudzími ľuďmi školou charakteru.

Ako organizátori priznávajú, nedostatok spánku a vypätie, že niečo nefunguje, dokáže človeka priviesť do situácií, v ktorých nespoznáva sám seba. „Už nemáme 18 rokov ako v začiatkoch, takže sa už dokážeme nad niektoré veci povzniesť. No keď nás niekto nahnevá, musíme si pripomínať, že to nie je o nás. Musíme sa vedome zameriavať na víziu, že chceme pomôcť ľuďom stretnúť Boha osobne, tak ako sme to pred rokmi zažili aj my,“ doplnil Slavkovský.

Aby sa z Godzone tour nestala len jednorazová akcia, spolupracujú so spoločenstvami v okolitých mestách. V Godzone magazíne, ktorý dostane každý účastník, je zoznam spoločenstiev, kontakty a časy stretnutí. „Chceme, aby mladá generácia zostala vo farnosti a bola aktívna, aby vznikali nové spoločenstvá. Takisto sa snažíme kontaktovať kňazov, aby oni zobrali mladých na podujatie a ďalej s nimi pracovali,“ dodáva Valach.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0