Svet kresťanstva 21. august 2019

Kardinálovi Pellovi zamietli odvolanie. Proces stál na jedinom svedectve

Michael Cook
Michael Cook
Najvyššie postavený Austrálčan v katolíckej cirkvi môže zomrieť vo väzení.
Najvyššie postavený Austrálčan v katolíckej cirkvi môže zomrieť vo väzení.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Michael Cook

Kardinálovi Pellovi zamietli odvolanie. Proces stál na jedinom svedectve
Kardinál George Pell. Foto: TASR/AP

Bez našich podporovateľov by tento článok nevznikol. Viac ako dve tretiny našich darcov nás podporujú pravidelne.

>>PRIDAJTE SA AJ VY.<<

Kardinálovi Georgeovi Pellovi, až donedávna vysokopostavenému predstaviteľovi Vatikánu, zamietli odvolanie voči odsúdeniu za zneužívanie detí.

Odvolací súd austrálskeho štátu Victoria dnes oznámil, že jeho odvolanie zamietol v pomere hlasov 2 k 1.

Sudkyňa zdôraznila, že bol odsúdený iba Pell, ale z pohľadu novinárov a sociálnych médií stáli pred súdom aj záväzky katolíckej cirkvi vo veci ochrany detí, jej bizarná viera v kňazský celibát a jej predpotopná sexuálna morálka. A boli odsúdené.Zdieľať

Kardinál bol v decembri odsúdený za sexuálne zneužitie dvoch 13-ročných miništrantov, ku ktorému malo dôjsť v polovici 90. rokov 20. storočia krátko po tom, ako bol vymenovaný za katolíckeho arcibiskupa v Melbourne. K údajným útokom na chlapcov malo dôjsť v sakristii a na chodbe Katedrály sv. Patrika. Jeden z chlapcov poprel, že by bol niekedy zneužitý, no v roku 2014 zomrel na predávkovanie. Druhý, dnes už viac ako 30-ročný, bol v procese kľúčovým svedkom.

V súčasnosti 79-ročný kardinál bol odsúdený na šesť rokov väzenia, z ktorých si už odpykal niekoľko mesiacov. Nárok na podmienečné prepustenie bude mať po troch rokoch a ôsmich mesiacoch.

Z dôveryhodného človeka sa stal „zdiskreditovaný“

K téme:
Kardinál Pell dostal šesť rokov väzenia. Ako sa z toho poučiť?
Žiadny páchateľ, ale obetný baránok

Všetky články o zamietnutí kardinálovho odvolania o ňom v titulkoch hovoria ako o „zdiskreditovanom“. Dnešné správy musia byť pre neho zničujúce. Vždy trval na tom, že je nevinný.

Určite je to zničujúce pre jeho podporovateľov. Najvyššie postavený austrálsky katolícky klerik sa po celom svete označuje ako „usvedčený pedofil“. Ide o oslavný moment pre jeho nepriateľov a na druhej strane o hroznú ranu pre morálne povedomie katolíkov na celom svete.

Hlavná sudkyňa Anne Fergusonová vo svojom zhrnutí rozsudku zdôraznila, že súdeným bol iba Pell:

Nemal by sa z neho robiť obetný baránok pre akékoľvek zlyhania katolíckej cirkvi, s akými sa stretávame, ani pre akékoľvek zlyhania týkajúce sa sexuálneho zneužívania detí inými kňazmi. Jeho usvedčenie a rozsudok nemôže byť zdôvodnený traumou, ktorú utrpeli iné obete sexuálneho zneužívania.

Sú to dobré a nepochybne úprimné slová, no z pohľadu novinárov a sociálnych médií stáli pred súdom aj záväzky katolíckej cirkvi vo veci ochrany detí, jej bizarná viera v kňazský celibát a jej predpotopná sexuálna morálka. A boli odsúdené.

Pellovi obhajcovia hneď oznámili, že sa pokúsia odvolať na Najvyšší súd Austrálie. Neexistuje však žiadna záruka, že Najvyšší súd tento prípad prejedná. Je celkom možné, že kardinál môže zomrieť vo väzení.

Základom bolo jediné svedectvo

Existujú dobré dôvody veriť Pellovým neustálym prehláseniam o svojej nevine. Trestné konanie bolo postavené na výpovedi jediného svedka. Nikto okrem súdu nevie, o koho ide.Zdieľať

Existujú však dobré dôvody veriť Pellovým neustálym prehláseniam o svojej nevine. Trestné konanie bolo postavené na výpovedi jediného svedka – jedného z dvoch chlapcov, ktorí mali by zneužití. Iba jedného. Nikto okrem súdu nevie, o koho ide. Obete sexuálneho zneužívania majú podľa zákona právo na utajenie svojho mena.

Proti jeho výpovedi stálo Pellovo rozhodné popretie toho, že by sa takejto špinavosti niekedy mohol dopustiť. Podporilo ho množstvo ľudí, ktorí svedčili o tom, že k údajnému zneužitiu vzhľadom na časový rozvrh udalostí toho dňa a na usporiadanie katedrály nemohlo v žiadnom prípade dôjsť.

Porota ho však v decembri jednomyseľne odsúdila a dvaja z troch odvolacích sudcov – sudkyňa Fergusonová a sudca Chris Maxwell, chlapcovo svedectvo prijali. Vyriekli:

Žalobca bol veľmi presvedčivým svedkom, očividne nebol klamárom, nebol fantasta a svedčil o pravde... Počas svojej výpovede pôsobil žalobca ako niekto, kto hovorí pravdu. Nesnažil sa svoju výpoveď prikrášliť ani ju upraviť v prospech stíhania. Ako sa dalo očakávať, niektoré veci si pamätal a mnohé nie. A jeho vysvetlenie, prečo to tak bolo, dávalo zmysel.

Ďalší sudca Mark Weinberg však dospel k úplne inému názoru:

Sudca Weinberg vo svojom nesúhlasnom stanovisku zistil, že žalobca bol občas náchylný prikrášľovať aspekty svojej výpovede. Dospel k záveru, že jeho výpoveď obsahuje nezrovnalosti a nedostatky a aj inak jej chýba dôkazná hodnota, čo ho viedlo k pochybnostiam o vine obvineného. Nemôže vylúčiť dôvodnú možnosť, že niečo z toho, čo žalobca uviedol, bolo vymyslené, najmä v súvislosti s druhým incidentom.

Dôveryhodnosť samotného Pella podopretá viacerými svedkami, bezúhonnosťou pred a po údajných skutkoch a ušľachtilou celoživotnou verejnou službou nestála za nič.Zdieľať

Ako môžu mať traja vzdelaní a skúsení ľudia práva také odlišné názory na dôveryhodnosť žalobcu?

V konečnom dôsledku bolo práve toto svedectvo tým, na čom záležalo. Dôveryhodnosť samotného Pella podopretá viacerými „náhodnými svedkami“, nespočetnými tzv. charakterovými svedkami, bezúhonnosťou pred a po údajných skutkoch a ušľachtilou celoživotnou verejnou službou nestála za nič.

Dodržali sa všetky procesy. Aj všetky postupy boli bezchybné. Ale ak je toto spravodlivosť, smrdí to.

Odkaz od redakcie POSTOJA: Potrebujeme vás!

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. 

Ďakujeme!

 

Čo z toho vyplýva?

Aké z toho procesu plynú ponaučenia? Dve pre právo a dve pre katolíkov.

Musí sa znovu prehodnotiť možnosť odsúdenia niekoho na základe anonymného svedectva obete bez podporných dôkazov.Zdieľať

Po prvé: musí sa znovu prehodnotiť možnosť odsúdenia niekoho na základe anonymného svedectva obete bez podporných dôkazov. Samozrejme, sexuálne zneužité deti nemožno ignorovať. Ale na druhej strane to nemôže viesť k tomu, že sa usvedčia nevinní. Právo sa musí prepracovať, aby chránilo ľudí proti falošným alebo vyfabulovaným obvineniam.

Po druhé: usvedčenie Pella je paradigmou toho, ako zničiť mocnú a kontroverznú verejnú postavu.

Polícia štátu Victoria zriadila v Pellovom prípade pracovnú skupinu SANO, aby na neho zo strany verejnosti zozbierala sťažnosti z minulosti. Neprekvapuje, že nakoniec našli jednu presvedčivú. Svet Twitteru sa v nenávistných prejavoch voči Pellovi celý rozhorel. Novinárka ABC Louise Milliganová napísala o jeho údajných zločinoch knihu. Médiá ho zobrazovali v démonických farbách. Niet divu, že ho porota odsúdila. Zničili jeho osobný kredit.

Ak sa to mohlo stať Pellovi, môže sa to stať komukoľvek z verejného života, kto pred desaťročiami prichádzal do kontaktu s deťmi – učiteľom, lekárom, skautom, trénerom... Komukoľvek. Novinári a médiá tvoria skvelý tím.

Ak sa to mohlo stať Pellovi, môže sa to stať komukoľvek z verejného života, kto pred desaťročiami prichádzal do kontaktu s deťmi.Zdieľať

Po tretie: vinný či nevinný – a do konca života budem brániť Pellovu nevinu – kardinál Pell nie je katolícka cirkev. Katolíci by si mali pripomenúť slávne slová svätého Augustína, ktorého mladosť mala ďaleko od bezúhonnosti. Keď katolíci v jeho dobe čelili obvineniam, že on ako ich biskup bol skazený, radil im hovoriť:

Augustín je biskupom katolíckej cirkvi. Nesie svoje bremeno a bude o tom skladať účet Bohu. Stretol som ho v spoločnosti dobrých mužov. Ak je zlým človekom, zistí to. Ale ak by aj bol dobrý, nie je to on, v koho som uveril, keďže prvou vecou, ktorú som sa v katolíckej cirkvi naučil, je nevložiť svoju nádej do žiadneho človeka.

Po štvrté: jednoducho neexistujú dôvody na to, aby bol kardinál Pell usvedčený v kanonickom procese. Ak by ho cirkev uznala vinným, nezbavila by ho iba cirkevných funkcií, ale bol by aj laicizovaný, teda vylúčený z kňazstva.

Katolícka cirkev sa už v takejto situácii ocitla. Aloysius Stepinac, arcibiskup v chorvátskom Záhrebe, bol odsúdený za zradu a kolaboráciu s fašistami počas druhej svetovej vojny a zomrel vo väzení. Umučili ho komunisti. Kardinál Pell je umučený Twitterom.

Michael Cook
Autor je šéfredaktor austrálskeho magazínu Mercatornet.

Pôvodný text: Cardinal Pell loses his appeal against child sex abuse conviction. Uverejnené v spolupráci s Mercatornet.com, preložil L. Obšitník.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0