Svet kresťanstva 13. december 2015

V stovke slovenských kostolov otvorili brány milosrdenstva. Ako získať odpustky? (Vatikánska sedma)

Imrich Gazda
Imrich Gazda
Počas víkendu otvorili sväté brány nielen na pápežských bazilikách sv. Jána v Lateráne a sv. Pavla za hradbami, ale aj vo vybraných kostoloch po celom svete. V slovenských diecézach ich je spolu deväťdesiat dva.
Počas víkendu otvorili sväté brány nielen na pápežských bazilikách sv. Jána v Lateráne a sv. Pavla za hradbami, ale aj vo vybraných kostoloch po celom svete. V slovenských diecézach ich je spolu deväťdesiat dva.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

V stovke slovenských kostolov otvorili brány milosrdenstva. Ako získať odpustky? (Vatikánska sedma)

Svätú bránu Baziliky sv. Petra otvoril pápež František ešte v utorok, čím Katolícka cirkev oficiálne vstúpila do mimoriadneho Svätého roku milosrdenstva. Svätú bránu na poslednej pápežskej bazilike, Santa Maria Maggiore, otvoria na slávnosť Panny Márie Bohorodičky na Nový rok.

Osobitným obradom otvorili biskupi a poverení kňazi jubilejné brány milosrdenstva aj v slovenských kostoloch. Právomoc určiť, ktoré to budú, mal miestny diecézny biskup. V Trnavskej arcidiecéze, Nitrianskej diecéze či Košickej eparchii vybrali biskupi po tri chrámy, v Bratislavskej eparchii sa brána milosrdenstva nachádza dokonca len v jedinom kostole. Naopak, v Košickej arcidiecéze a Spišskej diecéze je takýchto chrámov až devätnásť, v Banskobystrickej diecéze sedemnásť.

Čo sú sväté brány?

Hlavný pápežský penitenciár Mauro Piacenza vysvetľuje, že kostolné brány majú veľkú symboliku. „Ja som brána. Kto vojde cezo mňa, bude spasený,“ povedal Ježiš Kristus podľa svedectva evanjelistu Jána. „Odkaz na bránu je prechodom zo stavu hriechu do stavu milosti,“ objasňuje kardinál Piacenza. Veriaci, ktorí budú počas jubilejného roka putovať k svätým bránam a prechádzať nimi, tak nerobia nejaký magický čin, ale náboženský úkon s bohatým vnútorným obsahom.

Pozrite si tiež
Mapa slovenských kostolov so svätými bránami milosrdenstvaZdieľať

Prechod svätou bránou je spätý s putovaním. Na rozdiel od minulých jubilejných rokov, kresťania tentokrát nemusia putovať až do pápežských bazilík v Ríme, pretože sväté brány sa nachádzajú vo všetkých diecézach. Putovanie tak nadobúda skôr symbolický rozmer, ale jeho podstata ostáva nezmenená. „Púť symbolizuje, že aj milosrdenstvo je cieľom, ktorý treba dosiahnuť a ktorý si vyžaduje námahu a obetu. Púť nech je teda popudom na obrátenie,“ napísal v bule Misericordiae vultus (Tvár milosrdenstva) pápež František.

Možnosť získať odpustky počas celého roka

Putovanie a prechod svätou bránou budú počas celého jubilejného roka milosrdenstva späté so získaním jubilejných odpustkov, teda odpustením časných trestov, ktoré sú následkami hriechov. „Môžeme požívať bezhraničné milosrdenstvo Boha, ktorý prichádza vyčistiť všetko – akoby ,Božím vysávačom´, ak to nie je nevhodné takto povedať – odnášajúc preč aj všetky zrnká prachu. A tak keď osoba získala odpustky, po spovedi je skutočne ako po krste: prakticky znovu začína nový život,“ vysvetľuje podstatu odpustkov kardinál Piacenza.

Odpustky možno počas jubilejného roka získať nielen raz, ale pri každej púti. „Maximálne však raz za deň. Možno ich získať pre seba, ale aj privlastniť zosnulým,“ upresnil hovorca slovenských biskupov Martin Kramara. Splniť pri tom treba ostatné obvyklé podmienky. „K sviatosti zmierenia netreba pristúpiť presne v deň púte, ale v blízkom čase. Platí to aj o účasti na svätej omši. V deň púte však musí veriaci pristúpiť k svätému prijímaniu,“ dodal Kramara.

K téme
Začína sa Svätý rok milosrdenstva. O čom bude?Zdieľať

Pápež František navyše rozhodol, že odpustky budú môcť získať aj všetci, ktorí nemôžu putovať k svätej bráne. Chorí, starí a všetci nevládni ich získajú trpezlivým znášaním svojej choroby. Väzni budú môcť odpustky získať vo väzenských kaplnkách, ale aj zakaždým, keď „prejdú bránu svojej cely a obrátia sa myšlienkou a modlitbou na Boha Otca“. Pápež stanovil aj to, že „zakaždým, keď veriaci sám vykoná jeden alebo viac takýchto skutkov [telesného a duchovného milosrdenstva], určite dosiahne odpustky svätého roku“.

Jednou vetou

Vo Vatikáne už dvanástykrát zasadala deväťčlenná Rada kardinálov, ktorá pápežovi Františkovi radí pri správe cirkvi a reforme Rímskej kúrie.

Vatikán zverejnil program apoštolskej cesty pápeža Františka do Mexika, ktorá sa uskutoční 12. – 18. februára 2016.

Pápež František zriadil osobitnú Pápežskú komisiu pre aktivity cirkevných verejných právnych subjektov v zdravotníckom sektore.

Vo veku nedožitých 73 rokov zomrel emeritný českobudějovický biskup Jiří Paďour.

Pápež František zrušil niektoré plánované cesty v rámci Talianska – týka sa to aj májovej návštevy Milána.

Vatikánska Komisia pre náboženské vzťahy so židovstvom, ktorá spadá pod Pápežskú radu na podporu jednoty kresťanov, vydala nový pracovný dokument o katolícko-židovských vzťahoch.

Zomreli dvaja kardináli – 79-ročný emeritný arcibiskup bolívijského Santa Cruz Julio Terrazas Sandoval a 94-ročný dlhoročný nuncius Carlo Furno.

Bazilika sv. Petra sa na chvíľu stala filmovým plátnom – pri príležitosti začiatku Svätého roka milosrdenstva a v kontexte poslednej encykliky pápeža Františka Laudato Sì na ňu premietli obrazy a videá znázorňujúce krásu stvorenia.

Plenárne zhromaždenie Moneyvalu, ktorý funguje v rámci Rady Európy ako výbor expertov na hodnotenie opatrení proti finančnej zločinnosti, ocenilo pokrok Vatikánu v tejto oblasti.

Vatikánske televízne centrum pri príležitosti Svätého roku milosrdenstva pripravilo 3D dokument o štyroch pápežských bazilikách.

Pápež František si v deň slávnosti Nepoškvrneného Počatia Panny Márie uctil jej sochu na Španielskom námestí v Ríme.

So začiatkom Svätého roka milosrdenstva vstúpili do platnosti úpravy kánonického práva na zjednodušenie procesov manželskej nulity vyhlásené pápežskými dokumentmi motu proprio Mitis Iudex Dominus Iesus a Mitis et Misericors Iesus z 15. augusta 2015.

Pápež František v deň slávnosti Nepoškvrneného Počatia Panny Márie, na ktorý pripadá aj 50. výročie ukončenia Druhého vatikánskeho koncilu, otvoril mimoriadny Svätý rok milosrdenstva.

Uskutočnilo sa tretie súdne pojednávanie s aktérmi kauzy Vatileaks 2.

Titulná fotografia – TASR/AP (Pápež František otvára svätú bránu Baziliky sv. Petra vo Vatikáne 8. decembra 2015.)

Infografiky – Peter Balberčák

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0